Nederland ontwikkelt camera om versheid vis te meten

©© hh

Het Nederlandse bedrijf Condi Food, verbonden aan de Universiteit van Leiden, heeft een camera ontwikkeld waarmee handelaars de versheid van voedsel kunnen controleren.

Momenteel wordt de camera getest bij de vishandel Schmidt Zeevis in Rotterdam. 'We kunnen onmiddellijk, tot op enkele uren nauwkeurig, bepalen hoe vers de vis is', aldus een woordvoerder van Condi Food in diverse media.

De camera - een zogenaamde hyperspectale camera - is een toepassing van een technologie die eigenlijk voor de ruimtevaart werd ontwikkeld. Omdat de camera meer ziet dan het menselijke oog, kan veel meer informatie worden waargenomen. 'Wie de camera in een lap vlees of een stuk vis stopt, kan met behulp van de meetpunten de kwaliteit en daarmee de veiligheid van het voedsel bepalen', zegt Condi Food.

Ook in België wordt al langer gewerkt aan technologie om de houdbaarheid van voeding te testen. Een groep wetenschappers aan de UGent ontwikkelde dit jaar een speciale sensor die ingewerkt wordt in de verpakkingen van voeding. De sensor absorbeert bepaalde bederfcomponenten (project CheckPack). Een meting met een soort scanner aan de buitenkant geeft vervolgens uitsluitsel over de versheid.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect