Nederland wil Alibaba-magazijn afsnoepen van België

De Nederlandse premier Mark Rutte wil Alibaba overtuigen voor Nederland te kiezen. In juli kondigde premier Charles Michel nog aan dat de Chinese internetreus een groot magazijn zou openen in Luik.

Alibaba werkt aan een wereldwijd logistiek netwerk en liet voor Europa zijn oog op Luik vallen. Maar Nederland zet nu alles op alles om het Chinese technologiebedrijf ervan te overtuigen zijn Europese magazijn niet in België maar in Nederland te bouwen.

Premier Michel (MR) kondigde afgelopen zomer aan dat Alibaba gekozen had voor België. Alibaba's logistieke dochterbedrijf Cainiao bevestigde dat gedeeltelijk, maar leek ook een slag om de arm te houden. 'Luik is een van de steden die in overweging worden genomen', luidde het.

Destijds zei Michel dat niet hij, maar Alibaba officieel moest communiceren als de kogel door de kerk was. 'Ik heb begrepen dat er belangrijke stappen zijn gezet, die snel moeten leiden naar een mededeling van het bedrijf.' Vier maanden later is er nog steeds geen officiële bevestiging van de Chinezen.

Dat het voor België nog geen gelopen race is, zag ook de Nederlandse premier Rutte. Hij heeft zich in de strijd gegooid en wil Alibaba overtuigen om voor zijn land te kiezen, meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

In augustus ontving Rutte wat in de Nederlandse media wordt omschreven als 'een zware delegatie' van Alibaba op zijn kantoor: Alibaba-topman en -oprichter Jack Ma, de directeur voor wereldwijde handel Angel Zhao en de directeur Europa Terry von Bibra. Dat de Nederlandse premier CEO's van buitenlandse bedrijven ontvangt, is hoogst uitzonderlijk.

Premier Michel was gisteren niet bereikbaar voor een reactie op het nieuws, maar Alibaba wel. Het bedrijf liet in een korte schriftelijke mededeling weten dat Luik nog steeds in de running is, net als Hongkong, Dubai, Moskou, Kuala Lumpur en de Chinese stad Hangzhou. Nederland werd niet vernoemd. Op verdere vragen wilde Alibaba niet ingaan.

Volgens Het Financieele Dagblad schuift Nederland een terrein in Weert naar voren en eentje in de buurt van de luchthaven van Maastricht. In België kijkt Alibaba naar de luchthaven van Luik. Het Europese logistieke centrum moet 380.000 vierkante meter groot worden, het equivalent van zo'n vijftig voetbalvelden.

Het 'Belgische Alibaba-magazijn' moet garanderen dat de Chinese webwinkelreus in nog meer steden in de wereld pakjes kan leveren. En dat die pakjes sneller geleverd worden.

'In dertig steden in zes regio's leveren we nu al producten in vijf dagen', stelde Alibaba afgelopen zomer. 'Het doel van onze nieuwe hubs is dat aantal steden in de komende drie jaar uit te breiden naar honderd. Ons ultieme doel is om overal ter wereld binnen 72 uur pakjes te leveren.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect