Nederlanders woedend over forse loonsverhoging ING-topman

Volgens ING werd CEO Ralph Hamers tot nu toe onderbetaald. ©Dieter Telemans

Politiek Den Haag verslikt zich in de enorme loonsverhoging voor ING-CEO Ralph Hamers. Die ziet zijn salaris dit jaar met de helft stijgen tot 3 miljoen euro.

De Nederlandse bankgroep ING kondigde gisterochtend aan dat ze het salaris van topman Ralph Hamers dit jaar 50 procent verhoogt. De 52-jarige Nederlander strijkt voortaan 3,045 miljoen euro per jaar op. Hij wordt daarmee de best betaalde bankentopman van zijn land.

Opmerkelijk is ook dat dat gebeurt in de vorm van aandelen die niet aan een prestatie gelinkt zijn, waardoor ING de Nederlandse bonusrestricties omzeilt.

Het gaat om een inhaalbeweging, verdedigt ING-voorzitter Jeroen van der Veer Hamers' loonsverhoging in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Door de loonsverhoging zit Hamers weer op dezelfde hoogte als de toplui van Europese ondernemingen van dezelfde omvang, zoals Volkswagen en Ahold Delhaize. In een recent onderzoek van de Vlerick Business School over de CEO-lonen van bedrijven uit de Nederlandse AEX-beursindex lag de mediaan op 2,94 miljoen euro.

De personeelsleden van ING kregen ook een brief waarin de bank uitlegt dat zulke loonsverhogingen noodzakelijk zijn om mensen met de juiste profielen en talenten aan boord te houden. De groep vraagt haar werknemers zelfs die boodschap over te maken aan klanten, familieleden en vrienden.

Veel indruk lijkt de bank daar niet mee te maken. Zowel in de groep als in politiek Nederland wordt verbolgen gereageerd. De topman verdient straks 30 keer zo veel als de gemiddelde werknemer van ING.

De vakbonden van ING, dat vorig jaar nog een zware reorganisatie doorvoerde, reageren verbolgen. 'Dat is toch de schaamte voorbij', zegt Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendebond LBC. 'Ooit was er op tv een programma 'Pak-de-poen-show'. Die term is blijkbaar nog altijd in de mode bij de hoogste regionen bij ING.' Bij de Nederlandse bonden vallen gelijkaardige reacties te rapen. 'Het is weer ouderwets graaien', zegt een onderhandelaar van de vakbond CNV.

Bij politiek Den Haag is Hamers' loonsverhoging al evenzeer in het verkeerde keelgat geschoten. Dat ING in de crisisjaren met overheidsgeld overeind moest worden gehouden maakt de zaak extra gevoelig.

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra meent dat dit het vertrouwen in de banksector ondergraaft en eist opheldering van ING en de Nederlandse Vereniging van Banken. Ook de regeringspartij D66 en de oppositiepartij GroenLinks willen dat de ING-top in de Kamer uitleg komt geven.

Ook buiten de politiek wordt verbaasd gereageerd op Hamers' loonsverhoging. 'Dat lijkt me toch vrij uitzonderlijk', zegt Luc Wouters, headhunter van Ogders Berndtson. 'Als het effectief om een inhaalbeweging gaat, is het toch een vrij forse. Als we de variabele vergoedingen even buiten beschouwing laten, zie je dergelijke percentages niet in België of de ons omringende landen.'

Kan Hamers' loonsverhoging tot een opbodscenario leiden, waarbij ook de salarissen van andere CEO's weer flink de hoogte in gaan? Wouters denkt van niet. 'Volgens mij zijn er in een bedrijf doorgaans voldoende controleorganismen aanwezig. Ik denk niet dat we in Europa in de richting evolueren van de exuberante toestanden die we in de Angelsaksische financiële wereld zien.'

'Na de financiële crisis hebben mensen een tijdlang aanvaard in de bankwereld moeilijke functies uit te oefenen tegen lonen die niet marktconform waren. Maar dit bewijst dat die tijd stilaan achter ons ligt', meent Jean Van den Eynde van het recruteringsbureau Russell Reynolds. 'Daardoor zitten veel remuneratiecomités wel in een moeilijke positie. Zij beseffen natuurlijk ook dat dit soort verhalen tot veel tandengeknars leidt bij het brede publiek en de politieke wereld.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect