Niet te missen

'Portret van Margareta van Oostenrijk' van Bernard van Orley. ©Royal Museums of Fine Arts of Belgium

Het culturele voorjaar heeft veel moois in petto. Wij maakten voor u een selectie.

EXPO

Bill Viola/Michelangelo

De Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola grijpt in zijn oeuvre vaak terug naar beelden uit de renaissance. De Royal Academy of Arts in Londen speelt daarop in door twaalf grote video-installaties in dialoog te brengen met 15 kunstwerken van de 16de-eeuwse Italiaanse schilder en tekenaar Michelangelo.

vanaf 26 januari, Londen, royalacademy.org.uk

Ellen Gallagher en Edgar Cleijne

De Amerikaanse kunstenares Ellen Gallagher en de Nederlandse fotograaf Edgar Cleijne slaan de handen in elkaar voor de expo 'Liquid Intelligence'. Dat moet iets bijzonders worden. Gallagher vertrekt van microbiologische vormen uit de oceanografie en herinterpreteert ze als iconische symbolen uit de Amerikaanse geschiedenis. Cleijne fotografeert het resultaat.

vanaf 2 februari, Vorst, wiels.org

Rembrandt

Nederland viert in 2019 het Rembrandt-jaar. De Nederlandse meester overleed 450 jaar geleden, in 1669. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt alle registers open met 'Alle Rembrandts'. Alles wat het museum van Rembrandt bezit, wordt samengebracht.

vanaf 15 februari, Amsterdam, rijksmuseum.nl

Richard Long

De Britse kunstenaar Richard Long werkt met geometrische vormen. Tijdens wandelingen laat hij overal ter wereld cirkels, lijnen, spiralen en kruisen achter. De Pont brengt een overzicht van zijn werk, met foto's en installaties.

vanaf 16 februari, Tilburg, depont.nl

Bernard van Orley

Bozar brengt de eerste grote mono- grafische tentoonstelling rond de 'Belgische' renaissanceschilder Bernard van Orley. Hij is onder meer bekend van het portret van Margareta van Oosten- rijk.

vanaf 20 februari, Brussel, bozar.be

Dorothea Tanning

De Amerikaanse kunstenares Dorothea Tanning overleed in 2012. Ze werd 101. Tate Modern verzamelt haar werk van zeventig jaar in een grote retrospectieve. Tanning was een van de boegbeelden van het Amerikaanse surrealisme.

vanaf 27 februari, Londen, tate.org.uk

Pieter Vermeersch

Vermeersch combineert in zijn werk schilderkunst en architectuur. Hij zoekt de relaties op tussen representatie, tijd, ruimte en kleur. M Leuven brengt een overzicht van zijn werk.

vanaf 15 maart, Leuven, mleuven.be

Luc Tuymans

De Franse verzamelaar en ondernemer François Pinault nodigde Luc Tuymans uit voor een grote expo in het Palazzo Grassi in Venetië. 'La Pelle' is geïnspireerd op het gelijknamige boek van de Italiaanse schrijver Curzio Malaparte. Het is ook de titel van een van Tuymans' schilderijen.

vanaf 24 maart, Venetië, palazzograssi.it

De zwarte modellen van Géricault tot Matisse

Musée d'Orsay zoomt in op de zwarte modellen in de geschiedenis van de schilderkunst. De getoonde schilderijen hebben een grote rol gespeeld in de afschaffing van de slavernij en de opkomst van de burgerrechtenverenigingen.

26 maart, Parijs, musee-orsay.fr

Le Corbusier

Het MAS in Antwerpen zet Le Corbusier in de kijker. De Zwitsers-Franse architect nam in 1933 deel aan een wedstrijd voor nieuwbouw op Linkeroever. Zijn plannen werden nooit uitgevoerd. Jaren later bouwde hij in India wel een nieuwe stad: Chandigarh.

vanaf 6 april, Antwerpen, mas.be

PODIUM

Het beest in u

Televisieacteur Tom Van Dyck presenteert zijn handleiding voor aards geluk en professioneel succes, en haalt zijn inspiratie uit het dierenrijk. In zijn monoloog neemt hij de homo sapiens onder de loep.

25 januari, Antwerpen, arenbergschouwburg.be

Begin the Beguine

'Begin the Beguine' was de laatste tekst die de legendarische cineast John Cassavetes (1929-1989) schreef voor zijn dood. De donkerzwarte allegorie over liefde en dood, Eros en Thanatos, raakte nooit verder dan de voorbereidingsfase. Jan Lauwers en Needcompany hebben de tekst in een theatervorm gegoten.

29 januari, Brussel, kaaitheater.be

Frankenstein

De Munt presenteert in maart de wereldpremière van 'Frankenstein'. De Amerikaanse componist Mark Grey schreef nieuwe muziek op de 19de-eeuwse roman van Mary Shelley.

8 maart, Brussel, demunt.be

Bagaar

Regisseur Guy Cassiers vormt met het gezelschap Lazarus de film 'Coup de Torchon' uit 1981 van Bertrand Tavernier om tot het toneelstuk 'Bagaar'. Het hoofdpersonage is een politieman die zich ontpopt tot een moordmachine.

14 maart, Antwerpen, toneelhuis.be

Black

In de trilogie 'The Sorrows of Belgium', bestaande uit de nationale driekleur 'Black/Yellow/Red', zoomt regisseur Luk Perceval in op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis: de exploitatie van Congo onder Leopold II, de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog en de aanslagen in Brussel.

16 maart, Gent, ntgent.be

Macbeth

Opera Vlaanderen sluit het seizoen in Antwerpen af met 'Macbeth', een van Verdi's donkerste en aangrijpendste opera's. De regie is van Michael Thalheimer.

21 juni, Antwerpen, operaballet.be

MUZIEK

Joe Jackson

Fool

'Is She Really Going Out With Him', 'Fools In Love', 'Steppin' Out' of 'Beat Crazy'. Joe Jackson schreef de voorbije veertig jaar een karrenvracht aan fantastische popsongs. Jackson (64) zwierf langs swing, jazz, klassiek en weer naar pop. 'Fool' is geproduceerd door Pat Dillett (David Byrne, Sufjan Stevens).

uit op 18 januari

Balthazar

Fever

2019 moet opnieuw het jaar van Balthazar worden. Eind januari verschijnt 'Fever', de opvolger van het vier jaar oude 'Thin Walls'. De vooruitgeschoven songs 'Fever' en 'Entertainment' tonen dat de uitstapjes van de groepsleden naar andere projecten de indiepopband deugd hebben gedaan.

uit op 25 januari

Beirut

Gallipoli

Het nieuwe album van Beirut werd opgenomen in Puglia. De single die in oktober werd uitgebracht, belooft veel goeds: gezapige blazers en de dromerige stem van zanger Zach Condor. Het lijkt alsof Beirut teruggrijpt naar de snoezerige balkanpop die de Amerikaanse groep volstrekt uniek en immens populair maakte.

uit op 1 februari

Flaming Lips

King's Mouth

Na zowat dertig jaar blijft het heerlijk toeven in de speelse fantasiewereld van de psychedelische rockband uit Oklahoma. Live wekt het collectief rond de inmiddels 57-jarige Wayne Coyne graag de illusie van vrolijkheid, met roze robotten, kleurrijke ballonnen en ronddwarrelende confetti. Maar wie goed luistert, hoort meer dan een uit de hand gelopen act. Op 'King's Mouth' verschijnt Mick Jones van The Clash als 'storyteller'.

uit op 13 april

Ólafur Arnalds

De muziek van de IJslandse componist Ólafur Arnalds schommelt tussen kamermuziek, pianosolo en minimal techno. Zijn achtste album 're:member' was een van onze favorieten van het afgelopen jaar.

24 februari, Brussel, Koninklijk Circus

Debussy Happening

DeSingel wijdt 24 februari van 's morgens tot 's avonds aan de Franse componist Claude Debussy. Het Antwerp Symphony Orchestra verzorgt het slotconcert met de suite 'Pelléas et Mélisande' (arr. Alain Altinoglu), 'Fantaisie' voor piano en orkest en 'La mer: trois esquisses symphoniques'.

24 februari, Antwerpen, DeSingel

Chilly Gonzales

Als u dit voorjaar één concert niet mag missen, is het dat van de Canadese pianist Chilly Gonzales in Bozar. De man schrijft niet alleen prachtige muziek, hij is ook een volbloed entertainer.

5 maart, Brussel, Bozar

Anderson .Paak

Net als zijn grote voorbeeld James Brown werkte de Amerikaanse rapper-drummer Anderson .Paak zich op uit een getroebleerde jeugd. Zijn jongste album, een aanstekelijke mix van seventiessoul, hiphop en funk, noemde hij naar de stad waar alle ellende begon: Oxnard.

10 maart, Antwerpen, Lotto Arena

John Zorn

Hedendaags, klassiek, punk, jazz, rock, wereldmuziek, klezmer. De Amerikaanse muzikant John Zorn voelt zich in veel genres in zijn sas. In Bozar bespeelt hij het grote orgel van de Henry Le Boeufzaal.

23 maart, Brussel, Bozar

FILM & SERIE

Gräns (Border)

Het hoofdpersonage in 'Gräns', een fysiek weinig aantrekkelijke vrouw, werkt in een ferryhaven voor de douane. Daar komt haar eigenaardige talent goed van pas: ze kan ruiken wanneer iemand iets te verbergen heeft. En dan komt er een man langs die ze niet kan 'scannen'. Wat volgt, is een uniek verhaal over identiteit en zelfaanvaarding, met een van de wonderlijkste vrijscènes sinds mensenheugenis.

23 januari, in de bioscoop

De veiligheid van het land

Vorig jaar gunde Eén de kijker een blik achter de schermen van de federale overheidsdienst Financiën. Nu is een ander overheidsdepartement aan de beurt: het Crisiscentrum van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Van de NAVO-top in aanwezigheid van Trump over de blijde intrede van de Rode Duivels op de Grote Markt in Brussel tot festivals als Rock Werchter, de reeks laat zien hoe verschillende diensten hun aanpak coördineren.

28 januari, op Eén

Werk ohne Autor

'Werk ohne Autor' van Florian Henckel von Donnersmarck ('Das Leben der Anderen') is een intimistisch epos over een jongen met een artistieke ziel - en een hatelijke schoonvader - die twee onderdrukkende regimes moet overleven: eerst nazi-Duitsland en daarna de communistische DDR. Henckel von Donnersmarck liet zich inspireren door het leven van de schilder Gerhard Richter.

6 februari, in de bioscoop

If Beale Street Could Talk

Sinds 'Moonlight' weten we dat de Amerikaanse regisseur Barry Jenkins emoties kan tekenen met heel fijne penseelstreken. Dat laat hij ook weer zien in 'If Beale Street Could Talk', een bewerking van de gelijknamige roman van de gevierde Afro- Amerikaanse schrijver James Baldwin.

13 februari, in de bioscoop

Vice

In de speelse en messcherpe satire 'Vice' gaat regisseur Adam McKay ('The Big Short') op zoek naar het levensverhaal van de enigmatische Dick Cheney, vicepresident van George W. Bush. Hoofdacteur Christian Bale overtreft zichzelf weer als kameleon en verdwijnt volledig in de typische ronde fysiek van de stilzwijgende politicus.

27 februari, in de bioscoop

Us

Toen Jordan Peele begin 2017 een wereldwijde hit scoorde met zijn raciale thriller 'Get Out', liet hij weten dat hij nog gelijkaardige genrefilms in gedachten had. 'Us' is een huiverhistorie over een zwart gezin dat met blanke vrienden een weekendje aan zee plant, maar daar ongenode bezoekers over de vloer krijgt.

20 maart, in de bioscoop

Velvet Buzzsaw

Over de plot van de Netflix-thriller 'Velvet Buzzsaw' is nog niet veel bekend, behalve dat hij begint bij de ontdekking van een reeks schilderijen van een onbekende kunstenaar, wat bij allerlei mensen de hebzucht aanwakkert. Regisseur Dan Gilroy schetst een krioelend beeld van de moderne kunstwereld in L.A.

1 februari, op Netflix

BOEK

Joseph Roth & Stefan Zweig

Elke vriendschap met mij is verderfelijk

Ter ere van het 300ste deel komt de reeks Privédomein met iets speciaals: de briefwisseling tussen Stefan Zweig en Joseph Roth. De twee iconen uit de Duitse letteren bespraken tussen 1927 en 1938 lief en leed, literatuur en politiek, en de staat van het ontsporende Europa. Een hebbeding.

verschijnt in januari bij De Arbeiderspers

Andrés Barba

Republiek van licht

Barba werd door het Spaanse literaire magazine Granta gefêteerd als een van de beste jonge Spaanse schrijvers. Zijn eerste roman die in vertaling verschijnt, werd door critici en collega-schrijvers aller landen de hemel in geprezen. Een verhaal over de clash tussen chaos en beschaving in een tropenstadje.

verschijnt in januari bij De Bezige Bij

Anna Burns

Melkboer

De jury van de Man Booker Prize liet alle gematigdheid achter zich: 'Niemand van ons heeft ooit zoiets gelezen.' Burns' proza is verrassend en onconventioneel, haar roman een dystopische vertelling over individualiteit, onvrijheid en de wreedheid van de geruchtenmolen.

verschijnt in februari bij Prometheus

Helena Janaczek

Het meisje met de Leica

Janaczek won de prestigieuze Premio Strega 2018 voor deze fictionele biografie van Gerda Taro, de eerste vrouw die oorlogsfotografe werd en aan het front van de Spaanse Burgeroorlog stierf. Een poëtische, fabelachtige roman gefundeerd op gedetailleerd historisch onderzoek.

verschijnt in maart bij De Bezige Bij

Michel Houellebecq

Sérotonine

'Sérotonine', naar de neurotransmitter die een rol speelt bij pijnprikkels, stemmingen en emoties, volgt een dubbelganger van Houellebecq. Florent-Claude is een misantrope landbouwkundige met een alcoholprobleem en een pessimistisch wereldbeeld. Hoe profetisch is Houellebecq dit keer?

verschijnt in maart bij De Arbeiderspers

Valeria Luiselli

Het archief van verloren kinderen

Luiselli is een auteur om nauwlettend in de gaten te houden. Haar eigenzinnige romans worden steevast op veel lof onthaald. In haar nieuwste verweeft ze de lotgevallen van een gezin op drift met de vluchtelingencrisis aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

verschijnt in april bij Das Mag

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect