Nieuwe investeerdersclub rond groeibedrijven

Het crowdfundingplatform Spreds en de beurs Euronext lanceren een nieuwe financiële club die Belgische groeibedrijven sneller aan vers kapitaal moet helpen en eventueel naar de beurs brengen.

Het project krijgt de naam Jungle Bells en zal durkapitalisten, business angels en andere investeerders in contact brengen met Belgische scale-ups, jonge bedrijven die al iets op hun palmares hebben en klaar zijn voor een sprong hogerop. Die groeibedrijven kunnen in pitchsessies hun projecten voorstellen aan mogelijke geldschieters. Er zijn dit jaar zes zulke sessies gepland.

Jungle verwijst naar de hectische en overbevolkte wereld van de start-ups, Bells naar de belceremonie bij een beursgang. Het initiatief mikt op de bedrijfsfases daartussen. Een veelgehoorde klacht in het Belgische bedrijfsleven is dat start-ups makkelijk aan Belgisch geld geraken, maar scale-ups veel moeilijker. Daardoor vallen ze vaak in buitenlandse handen.

Spreds en Euronext willen het koppelen van Belgische groeibedrijven aan investeerders ook automatiseren. De initiatiefnemers bieden onder meer gestandaardiseerde juridische documenten voor een kapitaalinbreng of een overname aan.

Om te vermijden dat in het ijle wordt gewerkt, stelt Jungle Bells zich twee concrete cijferdoelstellingen. Het programma wil minstens één scale-up op de beurs krijgen tegen eind volgend jaar, en minstens 300 professionele investeerders doen deelnemen aan de financieringsrondes.

Het gaat om een tweejarig project dat bij succes verlengd wordt. Onder meer het fintechplatform B-Hive en de federale participatiemaatschappij FPIM doen mee.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect