Nyrstar geschorst in afwachting van reddingsplan

In de zinkfabriek van Balen haalt Nyrstar productierecords. ©© Debby Termonia

Op vraag van het zinkbedrijf Nyrstar is zijn aandeel gisteren geschorst. Een koersopstoot met 34 procent verbaasde op het eerste gezicht.

Het persbureau Bloomberg meldde vrijdag dat Nyrstar dicht bij een akkoord staat over de langverwachte herschikking van zijn schuldenlast. Nyrstar zou van het bankroet worden gered en na een verse kapitaalinjectie zo goed als volledig in handen komen van de grootaandeelhouder Trafigura, die al 25 procent heeft. Met andere woorden: voor de huidige aandeelhouders blijft zo goed als niets over, een scenario waarvoor Nyrstar al midden maart waarschuwde.

De groep meldde toen ook dat ze geen geld had om 31,6 miljoen rente op twee obligaties van respectievelijk 340 en 500 miljoen euro te betalen. De eerste vervalt in september 2019, de tweede in 2024. Nyrstar stelde de betaling 30 dagen uit. Het verwees naar de 'constructieve discussies die worden voortgezet'. Het toont tegelijk aan dat Nyrstar het water aan de lippen staat.

Als de groep tegen 15 april niet met geld over de brug komt voor de afbetaling van de rente, is ze officieel in wanbetaling. Voor die datum wordt dan ook een persmededeling verwacht.

Toch steeg de koers gisteren. Een mogelijke verklaring is dat shorters hun positie afbouwen. Volgens de jongste melding van de beurswaakhond FSMA zitten vijf partijen gezamenlijk voor 5,73 procent van de aandelen short. Om die positie te sluiten - om dus winst te nemen - zijn ze verplicht aandelen te kopen. Een shorter verkoopt geleende aandelen en moet die terugkopen om de lening af te lossen.

Een andere verklaring is de theorie van de grootste gek. Beleggers kopen vaak een centjesaandeel tegen een zotte prijs omdat ze ervan overtuigd zijn dat later nog een grotere gek opduikt die een nog zottere prijs wil betalen. Daarbij is het zaak niet als grootste gek achter te blijven.

Nyrstar verkeert al een tijd in zware financiële problemen en torst een schuldenlast van 1,4 miljard euro als gevolg van slechte mijninvesteringen van het vroegere management. Het bedrijf heeft een belangrijke vestiging in Balen.

Door de financiële miserie lijkt het erop dat Nyrstar ook operationeel een zinkend schip is, maar dat klopt niet. In de eerste negen maanden van 2018 boekten de zes zinksmelters van de groep, waaronder Balen, 145 miljoen euro brutobedrijfswinst. Dat is meer dan de totale ebitda. In Balen, zo vertelden de vakbonden eind vorig jaar, worden productierecords gehaald. Nyrstar is de tweede zinksmelter ter wereld, na het Zuid-Koreaanse Korea Zinc.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect