Ondernemer vervolgd voor nepwoning in Monaco

Het is uitzonderlijk dat een Vlaamse ondernemer voor de strafrechter dreigt te belanden voor domiciliefraude in Monaco. ©© Belga

Het parket van West-Vlaanderen vervolgt een ondernemer uit Harelbeke omdat hij al jaren beweert in een flat in Monaco te wonen, terwijl hij eigenlijk in België zou wonen.

De avenue Princesse Grace in Monaco, genoemd naar Grace Kelly, is een van de duurste straten ter wereld. Je betaalt er makkelijk 82.000 euro per m². Uit een eerder onderzoek van De Tijd was al gebleken dat 42 Belgische bedrijfsleiders hun officiële woning hebben op die avenue Princesse Grace. Een van hen is de 55-jarige Philip Vlieghe, de ondernemer achter het houtverwerkende bedrijf Omniplex uit Harelbeke, dat met zes vestigingen 44 miljoen euro omzet draait. Hij woont officieel in het twaalf verdiepingen hoge appartementsgebouw Le Bahia, waar nog vier Belgische bedrijfsleiders beweren te wonen.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, ziet dat evenwel anders en vervolgt Vlieghe voor domiciliefraude. Om dat te bewijzen, hebben de speurders huiszoekingen gedaan op alle adressen die aan de bedrijfsleider gelinkt zijn, in Knokke, Harelbeke, Nice en Monaco. Ook de gezinssituatie van de ondernemer, de grootte van zijn woning in België tegenover die in Monaco, de locatiegegevens en foto's op zijn gsm, en sporen op sociale media moeten aantonen dat de man in ons land woont.

Volgens de advocaat van Vlieghe, Stefan Sablon, is daarmee nog niet bewezen dat de bedrijfsleider domiciliefraude aangewreven kan worden. 'Over de plaats waar iemand zijn fiscaal domicilie heeft, kan men van mening verschillen. Daarom is er nog geen domiciliefraude.' Want ondanks zijn vervolging in België heeft de ondernemer wel opnieuw een verblijfsvergunning gekregen in Monaco. Die zou je niet krijgen als je er maar twee keer per jaar de brievenbus ledigt, luidt het. En als een bedrijfsleider zakenbelangen in het buitenland heeft - Omniplex heeft een vestiging in Frankrijk - en daardoor heel veel in het buitenland verblijft, is het volgens de advocaat niet evident om te beweren dat de man effectief in België woont.

De woordvoerder van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, Tom Janssens, kan geen commentaar geven over de zaak. Het dossier ligt voor de raadkamer. Die zal beslissen of de ondernemer voor de strafrechter moet verschijnen. De bank die de geldstromen beheerde noch de betrokken fiscale raadgever wordt vervolgd.

Het strafdossier tegen Vlieghe gaat over meer dan alleen de domiciliefraude. Ook zijn houtgroep Omniplex, die jaarlijks 120.000 m³ hout en platen verhandelt, wordt vervolgd, net als enkele verantwoordelijken van het bedrijf. In meerdere vestigingen van Omniplex zijn tijdens het onderzoek eveneens huiszoekingen gedaan. Volgens het gerecht is sprake van een miljoenenbelastingfraude, waarbij de officiële woonst in Monaco mogelijk geholpen heeft om zwart geld weg te krijgen.

Het is uitzonderlijk dat een Vlaamse ondernemer voor de strafrechter dreigt te belanden voor domiciliefraude in Monaco. Al raakte onlangs bekend dat de Bijzondere Belastinginspectie 130 dossiers bekijkt van Belgen die mogelijk veinzen dat ze in Monaco wonen. In november 2016 liet het federaal parket huiszoekingen uitvoeren bij de Belgische zakenfamilie Salik, die net als de West-Vlaamse ondernemer een adres heeft op de avenue Princesse Grace. De familie zou zelfs Monegaskische politiemensen hebben omgekocht om te veinzen dat ze niet in ons land woonde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content