Oorlog binnen Antwerps gerecht over diamantfraude

Het Antwerpse parket-generaal heeft afgelopen donderdag huiszoekingen laten uitvoeren bij het Antwerpse parket van eerste aanleg. Twee raadsheren van het Antwerpse hof van beroep kamden de kantoren uit van magistraat Peter Van Calster en twee belastingambtenaren die het parket helpen bij fraudeonderzoeken. Ook bij de diamantsectie van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen is een huiszoeking uitgevoerd.

Er werd bewust gewacht tot de magistraat en de twee medewerkers niet aanwezig waren om hun computer en dossiers te doorzoeken. Het mikpunt van de operatie is de 46-jarige aanklager Peter Van Calster, die nu al bijna zeven jaar alle grote fraudezaken in de Antwerpse diamantsector uitvlooit. Zijn kantoor bevindt zich in dezelfde gang als dat van de procureur des konings.

Officieel gebeurden de huiszoekingen omdat de Antwerpse procureur-generaal Yves LiƩgeois meent te beschikken over aanwijzingen dat Van Calster 'valsheid van authentieke geschriften' pleegde. Hij zou een proces- verbaal hebben vervalst.

Dat pv schreef Van Calster in oktober 2010 in de monsterfraudezaak-HSBC, waarbij honderden Antwerpse diamantairs zijn betrapt met geheime bankrekeningen bij het Zwitserse filiaal van de grootbank HSBC. Op die rekeningen zou samen meer dan een miljard euro zwart geld staan. Ook toplui van de Antwerpse diamantsector worden geviseerd.

Van Calster kreeg de bankgegevens van de Bijzondere Belastinginspectie, die ze op haar beurt had gekregen van de fiscus in Frankrijk. De magistraat liet de gegevens eerst analyseren door de speurders en heeft de inbeslagname van de gegevens pas daarna, enkele weken later, in een pv officieel gemeld bij de griffie. Dat wijst volgens het parket-generaal op valsheid.

In gerechtelijke kringen wordt lacherig gedaan over die aantijging. 'Als dat al vervalsing is, kan je alle magistraten op het parket vervolgen. Een wapen dat eerst wordt geanalyseerd om het dan pas officieel neer te leggen bij de griffie, dat is courante praktijk.'

Verschillende bronnen zien in de huiszoekingen een afrekening met Van Calster. Het Antwerpse parket-generaal probeert de magistraat al twee jaar aan de kant te schuiven. Zijn harde aanpak van de fraudes in de diamantsector en vooral zijn weerstand om de dossiers te regelen via die nieuwe wet die fraudeurs toelaat hun proces af te kopen, zijn in het verkeerde keelgat geschoten. Maar ondanks de dreigende brieven van de procureur-generaal bleef de Antwerpse procureur Herman Dams zijn substituut Van Calster steunen.

Gesponsorde inhoud

Partner content