Overheid vult zelf leegstand Pacheco in

©RV DOC

De overheid wil een deel van de Brusselse ambtenaren van Binnenlandse Zaken verhuizen naar Pacheco, de vroegere hoofdzetel van Dexia. Via Belfius is de staat zelf eigenaar van het gebouw.

De Regie der Gebouwen werkt al enkele jaren in opdracht van de federale regering aan een hergroepering van haar ambtenaren in minder gebouwen. Ze stelt voor de ambtenaren van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk te hergroeperen in het gebouw Pacheco (foto), de vroegere hoofdzetel van Dexia aan de gelijknamige laan rechtover de Financietoren. De regering had de knoop moeten doorhakken voor de zomer. Maar door de drukke agenda met Griekenland en de taxshift is de beslissing uitgesteld tot september.

Het is de bedoeling vooral diensten te verhuizen waarvan het huurcontract relatief snel afloopt. Volgens onze informatie komt ook de Dienst Vreemdelingenzaken, nu gevestigd in WTC2 aan het Noordstation, in aanmerking.

Door meer diensten van Binnenlandse Zaken te groeperen in het gebouw Pacheco wordt het idee van een Campus Binnenlandse Zaken, in navolging van de Campus Justitie rond het Poelaertplein, versterkt. Vorig jaar heeft de Federale Politie daar in de onmiddellijke buurt haar hoofdzetel in het nagelnieuwe Belair in gebruik genomen.

Als de operatie doorgaat, zal bij Belfius een zucht van verlichting geslaakt worden. Na het debacle van Dexia in 2009 werden de sterk afgeslankte bank- en verzekeringstak ondergebracht in de staatsbank Belfius. De nieuwe groep werd geconfronteerd met een enorme overcapaciteit aan kantoorruimte in Brussel.

In eerste instantie probeerde Belfius de Rogiertoren (de vroegere Dexiatoren) met 96.000 m² kantoorruimte kwijt te raken. Tevergeefs werd onder meer geprobeerd het aan de Vlaamse overheid te slijten. Makelaars kregen het gebouw noch verkocht, noch verhuurd. Uiteindelijk werd beslist alle Belfius-medewerkers te groeperen in de Rogiertoren. Men ging ervan uit dat het gemakkelijker zou zijn de lege gebouwen Pacheco (34.000 m²) en Galilee (35.000 m²) te verhuren of te verkopen.

Nu blijkt de overheid, de eigenaar van de bank, de enige werkbare oplossing voor Pacheco. Er zou sprake zijn van een huurprijs van 185 euro per m² per jaar.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect