Patstelling over Arco breekt Belfius zuur op

Een aanwezigheid op de beurs zou de Belfius-top meer vrijheid geven. ©Bloomberg

De Wetstraat zoekt koortsachtig naar een oplossing voor de bijna 800.000 Arco-coöperanten en bereidt de beursgang van de bank Belfius voor. Het eerste dossier dreigt het tweede onderuit te halen.

Arco-Belfius-Dexia, hoe zat dat ook alweer in elkaar?

Arco en Belfius behoorden beide tot het universum van Dexia, de financiële groep die tot twee keer crashte als gevolg van de financiële crisis die begon in 2008. Een van Dexia's grote aandeelhouders was Arco, de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging ACW (nu Beweging.net).

In 2011 tilde de federale overheid de Belgische bankpoot, Dexia Bank, uit de groep Dexia. Dat gebeurde via een volledige nationalisatie. Kostprijs: 4 miljard euro. Een jaar later werd Dexia Bank omgedoopt tot Belfius.

Waarom wil Belfius naar de beurs?

CEO Marc Raisière en zijn management gebruiken nooit de term staatsbank voor Belfius. Ze spreken liever over 'een bank in overheidshanden'. Daarmee wil de Belfius-top beklemtonen dat de bank eigenlijk een commerciële bank is die door een speling van het lot genationaliseerd moest worden.

Een beursgang wordt gezien als de beste weg naar een deels privaat aandeelhouderschap, waarbij de staat daarnaast de meerderheid kan behouden. Een aanwezigheid op de beurs zou de Belfius-top meer vrijheid geven. De controle door private beleggers vermindert immers de kans op politieke inmenging bij belangrijke bedrijfsbeslissingen.

Waarom zijn de Arco-vergoeding en de Belfius-beursgang aan elkaar gekoppeld?

Om politieke redenen. Belfius zegt dat het perfect mogelijk is naar de beurs te trekken zonder akkoord over de coöperatie Arco, maar dat zien ze in de regering anders. CD&V wil pas groen licht voor de beursintroductie geven als er compensaties voor de bijna 800.000 coöperanten zijn, die bij de crash van Dexia hun belegging in rook zagen opgaan.

In de marge van het regeerakkoord in 2014 circuleerde een bedrag van 600 miljoen euro, of 40 procent van de Arco-put van naar schatting 1,5 miljard euro. De mogelijke geldschieters zijn de staat, Belfius en Beweging.net.

Het Belfius-geld kan komen uit de opbrengst van de beursgang, een eenmalig dividend of via een commerciële geste van de bank aan de Arco-coöperanten. Al blijft altijd de vraag of om het even welke creatieve Belgische oplossing de toets van Europa zal doorstaan.

Wat zegt het regeerakkoord over beide dossiers?

'Dat er een oplossing voor de Arco-coöperanten moet komen, staat in het regeerakkoord. De beursgang van Belfius niet', zei vicepremier Kris Peeters (CD&V) vorige maand in het tv-programma 'De zevende dag'.

De waarheid is evenwel subtieler. 'De regering streeft ernaar de participaties in de financiële sector te gepasten tijde en verstandig optimaal te valoriseren', staat in het regeerakkoord te lezen, wat een verwijzing kan zijn naar (onder meer) Belfius. Over Arco spreekt het regeerakkoord over 'de uitwerking van een werkzame regeling met het oog op de schadeloosstelling van particuliere coöperanten.'

Hoever staat Belfius met de voorbereiding van de beursgang?

Heel ver. Team Ruby, zo heet het kransje Belfius-medewerkers dat onder leiding van financieel directeur Johan Vankelecom al maanden de beursgang aan het voorbereiden is. Ruby, de codenaam voor de beursgang, verwijst naar de robijnrode huiskleur van de bank. Het team bracht alle financiële variabelen in kaart, zoals de waarde van de bank, de mogelijke introductieprijzen en de mogelijke verdeelsleutels tussen kleine en grote beleggers.

Maar de bank is voor veel zaken wel afhankelijk van wat de Belgische staat, als enige aandeelhouder, precies wil. De staat moet onder meer beslissen welk percentage van het kapitaal hij naar de beurs brengt. Daardoor blijven er blanco passages in het wettelijk verplichte prospectus, het basisdocument bij elke beursgang.

BEURSGANG

Potentieel de grootste beursintroductie in Brussel in jaren.

De bank zou momenteel 7 tot 9 miljard euro waard zijn, tegenover een aankoopprijs van 4 miljard euro bij de nationalisatie in 2011.

Een pakket van 25 tot 33 procent verkopen op de beurs zou de staat 1,75 miljard tot 3 miljard euro opleveren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content