Peking pleegt coup bij eigenaar Fidea

Wu Xiaohui, de van zijn voetstuk gevallen sterke man van Anbang Insurance Group. ©© REUTERS

China heeft de verzekeraar Anbang, bij ons eigenaar van Fidea en Bank Nagelmackers, onder curatele geplaatst. Het wordt afwachten welke buitenlandse activa Anbang op last van Peking afstoot.

Van een autoverkoper van eenvoudige afkomst tot de Chinese tegenhanger van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett: het verhaal van de opmars van de Chinese zakenman Wu Xiaohui leest als een American dream op zijn oosters. Maar gisteren kwam een definitief einde aan de steile klim van Wu, die een kleine autoverzekeraar in 14 jaar uitbouwde tot een van de grootste Chinese verzekeraars en conglomeraten met tentakels over de hele wereld.

In wat gezien wordt als de grootste zakelijke coup in de moderne Chinese geschiedenis greep Peking de macht bij de door Wu opgerichte en aangestuurde Anbang Insurance Group. De leiding van Anbang wordt voor op zijn minst een jaar aan de kant geschoven wegens wat de toezichthouder CIRC 'illegale activiteiten' noemt die de solvabiliteit van het bedrijf in gevaar brachten.

Bovendien wordt voorzitter Wu, die vorig jaar al gearresteerd werd, nu formeel aangeklaagd voor 'economische misdrijven', waaronder fraude bij het ophalen van geld. Anbang hanteerde een risicovol Dexia-achtig model: met kortetermijnfinanciering, vaak geld van gewone Chinezen, in langetermijnactiva zoals vastgoed stappen. Die wanverhouding was al langer een bron van zorgen voor de toezichthouders.

In dat jaar onder curatele houdt een speciaal team grote kuis bij Anbang. Het is de bedoeling strategische investeerders aan te trekken en de groep, die voor ruim 250 miljard euro activa heeft vergaard (zie selectie onderaan), te stabiliseren. Tot een nationalisering komt het niet. Peking neemt zich wel voor eigendommen van Anbang van de hand te doen, maar details ontbreken.

Het dossier zal bij de Nationale Bank van België, de toezichthouder voor de financiële sector in ons land, met meer dan gewone belangstelling worden gevolgd. De Tijd meldde medio vorig jaar al dat de waakhond na de eerste berichten over problemen in China besloten had Anbang Belgium, de holding boven Fidea en Nagelmackers, opnieuw door te lichten en strenger op te treden tegen de groep. Zo kwam er een verbod op het doorsluizen van geld van de holding naar de Chinese moeder.

Het ligt voor de hand dat de Nationale Bank nu extra waakzaam zal zijn. Geert Sciot, de woordvoerder van de instantie, hield zich gisteren echter op de vlakte. 'Anbang staat onder ons toezicht en net zoals andere banken en verzekeraars moet het voldoen aan regels inzake solvabiliteit en liquiditeit en heel wat andere zaken. We monitoren hun werking en volgen die goed op.'

Tim Rooney, de CEO van Anbang Belgium, benadrukte in een reactie dat de Belgische entiteiten 'onafhankelijk van China opereren, sterk gekapitaliseerd en zelfvoorzienend' zijn. 'Natuurlijk heeft wat in China met onze aandeelhouder gebeurt een impact op ons. Maar we verwachten geen veranderingen in onze Belgische activiteiten. Dat is ook mijn boodschap aan de klanten en het personeel. Het is business as usual.'

Dezelfde sussende taal is te horen bij Edwin Schellens, de CEO van Fidea. 'Deze zaak verandert niets voor ons, omdat we onder de Belgische entiteit Anbang Belgium Holding zitten. Ik ben er zelfs niet ongelukkig om dat er goed toezicht zal zijn in China. We zijn voorstander van correct bestuur.'

Rooney bezweert dat er 'geen plannen' zijn om de Belgische activiteiten van de hand te doen. Fidea en Nagelmackers sluiten inderdaad goed aan bij de kernactiviteiten van Anbang. De topman van de Nederlandse Anbang-dochter Vivat, een verzekeraar, polst wel al of er geïnteresseerden zijn voor de overname, meldde Het Financieele Dagblad.

Anbang kreeg het ex-KBC-onderdeel Fidea in 2014 in handen. Dat jaar bleken de Chinezen ook de enige kandidaat te zijn om Delta Lloyd Bank in te lijven. Na de overname werd die omgedoopt in Bank Nagelmackers.

Activa Anbang

België: verzekeraar Fidea en Bank Nagelmackers.

Nederland: verzekeraar Vivat, kantoorgebouwen, hypotheekportefeuille.

VS: Waldorf Astoria Hotel in New York, groep Strategic Hotels & Resorts.

Canada: InnVest, een van de grootste hotelgroepen van het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect