Philips helpt investeringsfonds imec.xpand naar 100 miljoen

Imec.xpand, het nieuwe investeringsfonds dat mee ondersteund wordt door het Leuvense onderzoeksinstituut Imec, heeft zijn kapitaal in een tweede ronde opgetrokken tot 97 miljoen euro. Na Samsung komt ook Philips aan boord.

Imec.xpand is een nieuw investeringsfonds dat gebruikmaakt van de expertise van Imec om technologiebedrijven te helpen snel internationaal door te groeien. Ruim een jaar geleden haalde het fonds zijn eerste 60 miljoen euro kapitaal op, onder meer bij klinkende namen in de techsector als Samsung, Applied Materials en SK Hynix.

In een tweede ronde is dat bedrag nu opgetrokken naar 97 miljoen euro. Naast de bestaande en enkele nieuwe investeerders stapt ook het Nederlandse Philips-concern aan boord. Maar de ambities reiken nog verder. 'Onze doelstelling is 120 miljoen euro op te halen', zegt Tom Vanhoutte, die samen met Peter Vanbekbergen aan de wieg stond van het fonds. 'Er lopen gevorderde gesprekken met enkele topinvesteerders. We verwachten dat we daarvoor nog een maand of twee nodig hebben.'

Het geld van imec.xpand komt voor telkens ongeveer een derde van strategische investeerders als Philips en Samsung, financiële investeerders (onder meer KBC en BNP Paribas Fortis) en de overheid (Vlaanderen via Fidimec, de federale overheid via FPIM).

Imec.xpand wordt niet alleen een van de grootste investeringsfondsen in ons land, maar ook het fonds met de meeste internationale en gereputeerde investeerders. 'Er was genoeg belangstelling om nog 100 miljoen meer op te halen als we dat hadden gewild. Maar we hebben gekozen voor een beperkt aantal partijen met wie we in twee richtingen waarde kunnen creëren', zegt Vanhoutte. 'Die exclusiviteit is voor hen ook belangrijk. Voor een bedrijf als Samsung stelt dat financieel niet zoveel voor, maar het wil wel op de eerste rij zitten om interessante innovaties te spotten.'

Het nieuwe fonds gaat in het brede ecosysteem rond Imec - zowel intern als extern, in België en in het buitenland - op zoek naar start-ups met het potentieel om uit te groeien tot wereldspelers met een waardering van enkele honderden miljoenen euro's. Om die ambitie waar te maken schrikt imec.xpand er niet voor terug al in een vroege groeifase (zaaikapitaal en A-rondes) relatief veel geld - pakweg 10 à 15 miljoen euro - te investeren.

'We merken dat bedrijven in een vroege fase vaak te weinig kapitaal hebben. Businessangels en lokale fondsen houden hun inbreng vaak beperkt omdat ze over minder financiële middelen beschikken en hun geld over veel dossiers willen spreiden. Soms staan ze ook op de rem bij volgende kapitaalrondes omdat ze hun belang niet willen zien verwateren', stelt Vanhoutte. 'Het gevolg van die onderkapitalisering is dat het management te veel tijd moet steken in het vinden van geld, wat altijd ten koste van de ontwikkeling van de technologie en van de marktintroductie gaat. Dat willen we vermijden door vroeger én ambitieuzer in beloftevolle start-ups te investeren.'

Een belangrijke troef is dat imec.xpand een beroep kan doen op de expertise van Imec om technologie te beoordelen of te verbeteren. Maar Vanhoutte benadrukt dat de investeringsbeslissingen onafhankelijk worden genomen.

In het afgelopen jaar passeerden al zowat 350 dossiers de screening, waarvan 200 uit de stal van Imec. Een eerste investering ging naar het Amerikaanse Fabric8labs, een bedrijf dat actief is in 3D-printing en dat de Amerikaanse selfmade ondernemer en investeerder Marc Cuban onder zijn aandeelhouders telt. Nog een viertal dossiers van 2 à 2,5 miljoen zitten in de pijplijn. Drie daarvan zijn Belgische bedrijven, zegt Vanhoutte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect