Pizza.be slokt Just Eat België op

Takeaway.com is in ons land actief onder de naam Pizza.be. ©Photo News

De Britse fastfoodleverancier Just Eat kan de concurrentie met Pizza.be onvoldoende aan en laat zich in België en Nederland overnemen door zijn concurrent.

Just Eat geeft in België en Nederland de strijd op omdat Pizza.be/ Takeaway.com hier vele malen groter is. 'Het is een harde markt, waarin één speler doorgaans gaat domineren', zegt Joris Wilton, de woordvoerder van Takeaway.com. 'In Nederland, waar ons bedrijf is opgericht, is Takeaway.com vele malen groter dan Just Eat. Ook in België hebben we een grote voorsprong.'

Ook in het hogere segment van leveranciers van restaurantmaaltijden is de concurrentie bits, bleek vorige week nog. De beloftevolle Brusselse start-up Take Eat Easy wierp toen de handdoek in de ring omdat hij door de te sterke concurrentie geen nieuw kapitaal meer vond.

Voorlopig blijven Just Eat en Pizza.be nog naast elkaar werken, maar over enkele maanden verdwijnt het logo van Just Eat uit het straatbeeld. 'Er zal dan één platform zijn. Daardoor hebben klanten meer keuze en krijgen handelaars een grotere afzetmarkt', zegt Wilton.

Volgens de woordvoerder komt de concurrentie niet in het gedrang nu de nummers één en twee samengaan. 'De overgrote meerderheid van hun bestellingen krijgen restaurants niet binnen via platformen als het onze, maar via klanten die rechtstreeks naar het restaurant bellen om hun bestelling te plaatsen. We hebben dus nog veel ruimte om te groeien.'

Handelaars die zich bij Pizza.be en Just Eat aansluiten, betalen een bedrag per maaltijd die via de website wordt besteld. 'In ruil geven wij hun een grote afzetmarkt. Ons platform is nationaal bekend en trekt veel volk. Daardoor kunnen restauranthouders hun eten in de kijker zetten bij een publiek dat zich iets verder bevindt dan de onmiddellijke omgeving van het restaurant', zegt Wilton. 'Voor handelaars is het ook interessant dat wij het voor klanten mogelijk maken het gerecht dat ze bestellen online te betalen.'

Takeaway.com werd in 2000 opgericht door de Nederlander Jitse Groen. Het is actief in tien Europese landen, waaronder Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Polen.

In de afgelopen jaren waren in België heel wat webwinkels actief die maaltijden van restaurants aan huis leveren. Mensen gaan naar een website of een app, kiezen een maaltijd en die wordt aan huis gebracht.

In het fastfoodsegment zijn het Nederlandse Pizza.be en het Britse Just Eat de grootste namen. Bestellingen worden op hun website opgenomen, maar de restaurants zelf leveren de bestelling aan huis.

Dat is anders in het hogere segment. Leverdiensten die werken voor duurdere restaurants, zoals het Britse Deliveroo en het Belgische Take Eat Easy, halen de bestellingen die geplaatst zijn via hun webplatform met eigen koeriers op.

Take Eat Easy staakte vorige week zijn activiteiten vanwege de stevige concurrentie in die relatief nieuwe markt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content