Poetshulpen Greenhouse krijgen nieuwe baas

Dienstencheques werden in het leven geroepen om huishoudwerk uit het zwarte circuit te halen. ©Hollandse Hoogte / Bert Beelen

De ondernemer Nico Daenens koopt samen met enkele partners Greenhouse. Dat wordt daarmee het vijfde dienstenchequebedrijf dat hij controleert. Maar een mastodont creëren? 'Daar is geen sprake van.'

De dienstencheques werden in 2004 in het leven geroepen om huishoudwerk zoals poetshulp uit het zwarte circuit te halen en jobs te creëren voor laaggeschoolde werknemers. Het systeem is populair. Vorig jaar gebruikten de Vlamingen 83 miljoen cheques. Met Brussel en Wallonië erbij klimt dat tot 130 miljoen. Er zijn ruim 1.800 actieve dienstenchequebedrijven.

Daartussen zitten heel wat (heel) kleine spelers. Een van de grotere partijen is Group Daenens, opgericht en geleid door de West-Vlaming Nico Daenens. De groep bestaat uit twee bedrijven: het in 2004 opgerichte Dienstenaanhuis en het Kortrijkse Makkie. De twee ondernemingen zijn goed voor een gezamenlijke omzet van 71 miljoen euro, 45 kantoren en 3.650 huishoudhulpen.

Daarnaast is Daenens ook actief als investeerder in de sector (zie inzet). Samen met enkele stille vennoten is hij de eigenaar van de topspeler Plus Home Services, het Brusselse No Dust en de Waalse MyEco Services en Nettoie Entretien Tout (gegroepeerd onder TS Wallonië). Daenens bezit ook 20 procent in Secopass uit het Waalse Beloeil.

Als de concurrentieautoriteiten de deal goedkeuren, komt ook Greenhouse in dat rijtje. Het bedrijf zat tot nu toe in de portefeuille van de durfkapitalist Vectis, die bijna de helft van de aandelen bezat. Greenhouse is met 37 vestigingen, 3.410 huishoudhulpen en een omzet van 71 miljoen een van de grotere spelers in de sector.

Met de overname controleert Daenens bedrijven die samen goed zijn voor bijna een kwart miljard euro omzet en kroont hij zich tot 'koning van de dienstencheques'. Van die informele titel huivert hij evenwel. 'Bij Daenens zit ik aan het roer, maar bij die andere bedrijven treed ik alleen op als investeerder', zegt hij. 'Ik kom niet tussen in het dagelijkse bestuur en zit ook niet in de raden van bestuur. Al die bedrijven hebben hun eigen DNA en dat moet behouden blijven.' Er zijn geen plannen om een geïntegreerde dienstenchequesmastodont te creëren. Net als bij de andere participaties blijven de teugels bij Greenhouse in de handen van het management.

Daenens gaat wel onderzoeken welke zaken al die bedrijven samen kunnen doen om schaalvoordelen te realiseren. Denk maar aan verzekeringen, energie, aankopen, IT, enzovoort. Die schaalvoordelen zijn een noodzaak in een sector waar de marges flinterdun zijn. Uit een recente studie van de consultant Idea bleek dat de best presterende bedrijven uit de sector een winstmarge van amper 3,4 procent halen. Voor veel kleine spelers is dat onhoudbaar.

Daenens' honger is nog niet gestild. Hij kijkt uit naar andere opportuniteiten in de sector, zegt hij. Maar hij zal dezelfde filosofie hanteren: de eigenheid van de bedrijven waarin hij investeert behouden. 'Anderen opeten? Dat is mijn stijl niet.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect