PostNL mag niet veranderen van Kamp

'Ik verwacht de komende dagen een reactie van het bestuur van PostNL', kijkt minister Henk Kamp vooruit. ©© ANP

De Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp blijft bij zijn verzet tegen de overname van PostNL door Bpost. Hij hekelt ook de beperkte Belgische communicatie.

Het enthousiasme in de Nederlandse politiek over de geplande overname van PostNL door Bpost blijft gering. De Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp (van de liberale partij VVD) herhaalde gisteren tijdens een spoedoverleg in de Tweede Kamer zijn verzet tegen de Belgische plannen. 'Als de Nederlandse overheid bewust uit een bedrijf stapt en een andere overheid er bewust instapt, is dat geen logisch vervolg op wat wij in gang hebben gezet. Ik heb aangegeven dat dat een stap terug is en die kwalificatie zou ik er nog steeds aan geven.'

Het 'best and final offer' dat Bpost vorige week lanceerde, heeft Kamp dus niet overtuigd. Bpost verhoogde toen zijn bod licht, maar voegde vooral een reeks garanties over behoorlijk bestuur (corporate governance) toe. Het Belgische postbedrijf reageerde daarmee op de Nederlandse vrees dat het geliberaliseerde PostNL slachtoffer zou worden van de overheidsinmenging van de Belgische staat, die 40 procent van de aandelen in de nieuwe groep zou behouden.

Maar de toegevingen die Bpost deed, doen volgens Kamp 'niets af van het grootaandeelhouderschap van de Belgische staat en de logische invloed vanuit België op het bestuur van de groep'. 'In de nieuwe structuur kan de doorslaggevende stempel in België worden gedrukt', onderstreepte Kamp gisteren. 'Zo zouden zeven van de tien leden van de raad van bestuur van de nieuwe groep, de holding dus, door de Belgische kant zouden worden gekozen. In de raad van bestuur van het bedrijf PostNL zetelen dan op hun beurt vier Nederlanders en vier Belgen, onder wie de voorzitter met doorslaggevende stem. Dat maakt ook duidelijk hoe de situatie daar is', bekritiseerde Kamp. 'Het politieke belang van de Belgische staat en het belang van de postbedeling in Nederland zal niet altijd een op een lopen.'

Eerste contact

Opvallend was dat Kamp ook uithaalde naar Bpost-CEO Koen Van Gerven. 'De universele postdienst is belangrijk voor Nederland en we zijn een grote klant van PostNL. Ik vind het wel opmerkelijk dat ik in het hele proces dat sinds april speelt, nog nooit iets heb gehoord van Bpost. Het eerste contact was een e-mail die ik gisteren, acht maanden na de eerste toenadering, van de CEO (Koen Van Gerven, red.) kreeg', zei Kamp.

Ook over de contacten met zijn collega-.minister Alexander De Croo (Open VLD) is Kamp kritisch. 'Ik heb drie keer uitgebreid met De Croo gesproken, elke keer op mijn initiatief. Vanuit de Belgische staat was er geen enkel initiatief om met mij te spreken. Dat is toch vreemd.' Om de overheidsinmenging bij Bpost te bewijzen citeerde Kamp in de Tweede Kamer nog eens de uitspraak van de Belgische voogdijminister: 'Met een belang van 40 procent zal geen enkele beslissing in de raad van bestuur passeren waar de Belgische staat het niet mee eens is.'

Reactie

Minister Kamp beklemtoonde wel dat het eerst aan de raad van bestuur (de raad van commissarissen) en de aandeelhouders van PostNL is om te reageren op het vernieuwde bod. Kamp verwacht de komende dagen een reactie van het bedrijf.

De minister blijft geloven in de zelfstandige toekomst van PostNL. 'Het is een efficiënt postbedrijf dat de universele postdienst zeer goed uitvoert en een goede positie heeft op de groeiende pakjesmarkt', loofde hij. Maar de meeste Nederlandse parlementsleden maken zich zorgen, zeker nu er de komende lente verkiezingen aankomen. Als Bpost naast PostNL grijpt, zijn de Franse of de Duitse post de volgende in de rij, vrezen de parlementsleden. Daarom eisen ze dat Kamp maatregelen neemt. Mei Li Vos, Kamerlid van de sociaaldemocratische PvdA, opperde bijvoorbeeld dat de Nederlandse staat 10 procent van PostNL kan kopen. Een parlementaire motie eist dat Kamp de postwet aanpast om de Nederlandse post als strategisch belang te kunnen bestempelen. Kamp onderzoekt momenteel die mogelijkheid.

In de Nederlandse pers circuleert intussen het gerucht dat PostNL zelf op overnamepad gaat om de plannen van Bpost te doorkruisen. PostNL zou overwegen om Sandd te kopen. Met een marktaandeel boven 20 procent is het postbedrijf uit Apeldoorn een stevige concurrent voor PostNL. Een fusie zou heel wat synergievoordelen brengen. De directie van Sandd wilde gisteren geen reactie geven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content