Qbic verzamelt zaaikapitaal voor allerprilste bedrijfjes

Het interuniversitair investeringsfonds Qbic II, dat zich toelegt op start-ups in het allervroegste stadium, heeft 8 miljoen euro extra kapitaal verzameld. Bij de investeerders zijn enkele klinkende namen.

Qbic II verzamelde het kapitaal bij enkele Vlaamse ondernemers en onderzoeksinstellingen. Het totaalbedrag dat Qbic in zijn tweede fonds ter beschikking komt daarmee op 48 miljoen euro. Onder anderen Jules Noten (de CEO van Vandemoortele), de familie Santens, Walter Mastelinck (ex-Transics) en bedrijven als Televic en Reynaers Aluminium brachten centen aan.

Het overgrote deel komt evenwel van de Vlaamse (PMV) en de federale (FPIM) overheid, enkele banken en de onderzoekinstellingen waarmee Qbic een bevoorrechte relatie heeft. Denk aan de Universiteit Gent, de Universiteit Antwerpen, de VUB, VITO en nu ook de Luikse universiteit en Imec.

Qbic legt zich toe op zaaikapitaal: investeringen in start-ups in het allervroegste stadium. 'We helpen in het begintraject om ideeën buiten de universitaire muren te krijgen. We steken geld in ideeën en technologieën die zich soms nog helemaal moeten bewijzen', zegt Jean Van Nuwenborg, een van de managing partners van het fonds. 'Het zijn projecten met een heel hoog risico, maar als het lukt, is het bingo', vult zijn collega Sofie Baeten aan.

Qbic II heeft al drie investeringen op zijn palmares staan. Een ervan, Aphea.Bio, gaat op zoek naar bacteriën om maïs en tarwe te beschermen tegen schimmels, als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Blue Foot Membranes legt zich dan weer toe op waterzuiveringstechnologie en wist zelfs geld bij de Amerikaanse chemiereus Dow los te weken. De recentste investering was in Laminaria, dat in Schotland een installatie gaat testen om via de golven op zee energie op te wekken.

De bedoeling van Qbic II is om hun investeringen binnen een periode van zes à acht jaar te verzilveren via een verkoop aan andere investeringsmaatschappijen of een industriële speler. 'Een bedrijf van 2 miljard euro bouwen is onze rol niet. Wij financieren de eerste fase. En een bedrijf verkopen, daar is toch niets mis mee? Die bedrijven verdwijnen niet uit België. Integendeel, in een grotere groep krijgen ze kansen om hier uit te breiden. Een overnemer zou gek zijn om de expertise die hier aanwezig is achter zich te laten.'

Qbic I, het eerste fonds van Qbic met onder anderen Martin De Prycker (de ex-CEO van Barco) aan het roer, haalde een mooi rendement met de verkoop van het diagnosticabedrijf Multiplicom. Het Amerikaanse Agilent legde daar 68 miljoen euro voor op tafel.

Bij het twintigtal investeringen zaten ook een paar missers. 'Dat hoort erbij. Op tijd stoppen is ook belangrijk', aldus Sofie Baeten.

Om die missers te vermijden is de instroom van projecten cruciaal. 'We denken de komende vijf jaren een duizendtal projecten te bekijken. Onderweg vallen er veel af. Omdat het gewoon een zot idee is, omdat het idee commercieel geen toekomst heeft, omdat de wetenschappers het zelf willen uitbouwen zonder steun van een externe CEO, enzovoort. De bedoeling is 25 à 30 projecten te selecteren en die te helpen.'

Qbic II gaat nog op zoek naar extra kapitaal en mikt onder andere op een akkoord met een groep ziekenhuizen. Van Nuwenborg hoopt komende zomer op 60 miljoen euro af te kloppen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect