Rechter halveert boetes gewezen Fortis-top

Het Brusselse hof van beroep mildert de boetes wegens foutieve financiële communicatie over Fortis in 2008. Het hof bevestigt wel dat de toenmalige Fortis-top de beleggers misleid heeft.

De boetes voor de verzekeraar Ageas, de juridische opvolger van Fortis, en de voormalige Fortis-toplui Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler worden gehalveerd. Herman Verwilst ziet zijn boete zelfs kwijtgescholden.

De toezichthouder FSMA oordeelde midden 2013 dat de financiële groep Fortis en zijn ex-toplui in het voorjaar van 2008 op een aantal punten te laat of onjuist hebben gecommuniceerd en zo de beleggers op het verkeerde been hebben gezet. De FSMA legde Ageas, ex-CEO Jean-Paul Votron, gewezen financieel directeur Gilbert Mittler en de vroegere adjunct-CEO Herman Verwilst een geldboete op. De vier partijen vochten de boete bij het hof van beroep in Brussel aan.

Het hof bevestigde gisteren dat alle partijen fouten hebben gemaakt in hun communicatie naar de beleggers, maar mildert de boetes. Ageas, Mittler en Votron zien hun boete gehalveerd, Ageas van 500.000 euro naar 250.000 euro, Votron en Mittler van 400.000 naar 200.000. De boete voor Verwilst valt weg. De FSMA had hem in 2013 voor 250.000 euro beboet.

De hoogte van de boetes is gebaseerd op een persoonlijke appreciatie van de rechter. Er kwam geen berekening aan te pas. Zo bevestigt de rechter dat Verwilst inbreuken heeft gepleegd. Maar hij vindt dat een effectieve geldboete 'disproportioneel' is. Volgens onze informatie werd de boete voor Ageas gehalveerd omdat de verzekeraar vorig jaar in een soortgelijke zaak in Nederland al een boete moest betalen.

'Het allerbelangrijkste is dat de FSMA en nu het hof van beroep bevestigen dat de communicatie van Fortis misleidend was', reageert Paul Huybrechts, afscheidnemend voorzitter van beleggersfederatie VFB. 'Dat heeft tot gevolg dat de gedupeerde Fortis-beleggers er in burgerlijke zaken sterker voor staan.'

De zaak voor het hof van beroep is slechts een van de vele juridische procedureslagen in het Fortis-dossier, maar wel een belangrijke. Het is de eerste keer dat in België een juridische uitspraak rond de val van Fortis definitief wordt. De betrokkenen kunnen nog naar Cassatie trekken, maar het arrest geldt als definitief en uitvoerbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect