Reeks geflopte beursdebuten dwingt beleggers goed te kiezen

Sinds zijn gehypete beursintroductie vorige week verloor de autobouwer Aston Martin al 16 procent van zijn waarde. ©© AFP

Het Duitse Westwing dook gisteren bij zijn beursintroductie lager. Ook andere beursdebuten gingen onlangs de mist in. Er zijn nog winnaars, maar beleggers moeten ze goed kiezen.

Geen champagne gisteren in Frankfurt, waar de onlinemeubelwinkel Westwing bij zijn beursdebuut tot 15 procent onder de introductieprijs dook om te eindigen met een dagverlies van bijna 3 procent. Westwing komt uit de stal van Rocket Internet, de groep die eerder al internetbedrijven als Zalando en HelloFresh naar de beurs bracht.

Westwings geflopte debuut komt niet alleen. Vorige week ging de luxeautobouwer Aston Martin bijna 5 procent lager op zijn eerste beursdag in Londen. Intussen is het verlies opgelopen tot 16 procent. Het kan nog erger: het Britse leenplatform Funding Circle verloor al een vijfde van zijn introductiewaarde sinds vrijdag.

Voor bankiers die bedrijven naar de beurs begeleiden, zijn de zwakke debuten mogelijk een streep door de rekening. De twee tegenvallers doen bankiers over het Kanaal vrezen voor een pauze in nieuwe deals voor de rest van het jaar.

In Duitsland is het al zover. Daar bergt Exyte, een bouwer van chipfabrieken, zijn plannen voor een beursintroductie op na de lauwe reactie van potentiële beleggers. Die schrikten volgens ingewijden van de hoge waardering, die uitging van ambitieuze winstgroei. Het is ook een moeilijk te waarderen business door zijn aparte karakter.

En dan zijn er nog de onrustige aandelenmarkten, die nerveus blijven over handelsspanningen en de oplopende rente in de VS. Exyte signaleerde zelf dat 'de huidige marktomstandigheden niet ideaal zijn voor een listing'.

Volgens KBC-econoom Tom Simonts speelt het marktklimaat een belangrijke rol. 'Hoever het venster voor beursintroducties openstaat, hangt altijd af van de mate waarin het beurshuis verlucht moet worden. Als de beurs warm is, staat het venster wagenwijd open. Het is dan ook niet abnormaal dat beursintroducties onder druk staan. Beleggers zijn voorzichtiger geworden, ze zoeken meer veiligheid op. Dat betekent dat ze ook minder happig zijn om eender welke beursintroductie te kopen.'

Knorr-Bremse geeft een idee van wat beleggers zoeken. De Duitse ontwikkelaar van remsystemen deelde maandagavond mee dat hij de inschrijvingsperiode voor zijn beursintroductie een dag vroeger stopzet vanwege de grote interesse van beleggers. Het familiebedrijf wordt beschouwd als een sectorleider met een trackrecord van consistente winstgevendheid en marges.

Dat was net het probleem voor Aston Martin, dat een waardering als die van Ferrari ambieerde maar nog alles te bewijzen heeft. 'Ferrari heeft sinds zijn beursintroductie in 2016 bewezen dat zijn strategie aan het lukken is: de productie verhogen en tegelijk het exclusieve karakter behouden', stelt Simonts. 'De kwaliteit van een bedrijf is nu absoluut cruciaal. Stabiele cashflows primeren op groei, die vandaag minder gewaardeerd wordt.'

Simonts wijst erop dat er wel degelijk nog altijd winnaars te vinden zijn tussen de beursintroducties. Zo ging de Amerikaanse ticketingwebsite Eventbrite bij zijn beursdebuut in New York vorige maand liefst 59 procent hoger. Ook het Nederlandse betaalbedrijf Adyen beleeft een sprookje, al benadrukt Simonts dat het bedrijf de koersexplosie intussen bevestigde met indrukwekkende resultaten. In China blijven de beursintroducties ook vlot lopen, zegt hij.

Volgens de consultant EY blijft het klimaat voor beursintroducties gunstig in het vierde kwartaal, ook al daalde het aantal wereldwijde deals tijdens de eerste negen maanden met 18 procent als gevolg van geopolitieke onzekerheid en handelsspanningen. De dealstroom blijft wel bovengemiddeld, terwijl het opgehaalde bedrag zelfs met 9 procent toenam. Ook de prestatie op de eerste beursdag blijft typisch positief, aldus EY.

In ons land zijn twee beursintroducties aan de gang: Shurgard Europe en LeasePlan, die laatste als tweede notering naast Amsterdam.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect