Rehn legt maandag al bommetje onder Belgische formatie

Olli Rehn. ©© bloomberg

Géén uitstel tot 2017 voor het halen van het structureel evenwicht op de begroting. EU-commissaris voor Financiën Olli Rehn legt maandag al een bommetje onder de formatie.

Olli Rehn nam een goede maand geleden verlof als Commissielid om campagne te voeren voor het Europees Parlement. En dat heeft zo zijn gevolgen: geen toegang meer tot kantoor en zelfs geen contacten meer met de eigen kabinetsleden. Rehn raakte in Finland verkozen op de liberale lijst. Maar nu staat hij voor een verscheurende keuze: vertrekken uit de Europese Commissie voor een zeker zitje de komende vijf jaar in Straatsburg, of blijven met een onzekere toekomst.

Rehn hoopt nog altijd via Europees boegbeeld Guy Verhofstadt een economische topjob in de wacht te slepen. Maar er zijn al veel gegadigden om voltijds voorzitter van de Eurogroep te worden en het is weinig waarschijnlijk dat die job, als ze al wordt opgenomen in het pakket met topfuncties, naar een liberaal gaat.

In totaal werden zeven leden van de EU-Commissie verkozen op een Europese lijst. Drie onder hen nemen hun zitje niet op, onder wie Karel de Gucht. Hij blijft op post als commissaris voor Handel. Neven Mimica en Maros Sefcovic worden door hun regering opnieuw voorgedragen als commissaris. Viviane Reding wordt niet herbenoemd omdat haar christendemocratische partij in Luxemburg niet aan de macht is. Als Juncker Commissievoorzitter wordt, moet ze zeker opkrassen.

Het komende verlengde weekeinde wordt het overigens hard labeur voor Rehn. De Commissie keurt maandag de aanbevelingen goed voor de 28 EU-landen in het kader van het 'semester', het Europese toezicht op de begroting en de economie. Het wordt uitkijken of de twee probleemlanden, Frankrijk en Italië, enig respijt krijgen van Rehn.

België krijgt een gemengd rapport. Ons land gaat van het strafbankje, want het tekort op de begroting ligt onder 3 procent. Maar tegelijk komt er een waarschuwende vinger. Europa weigert een jaar uitstel om het structureel evenwicht te bereiken op de begroting. Ook in deze 'preventieve fase' kunnen er straffen komen. Waarmee Rehn de volgende Belgische regering al direct een flinke opdracht geeft.

Gesponsorde inhoud

Partner content