Researchpool.com verspreidt onafhankelijke research over aandelen

Twee ex-medewerkers van Euronext hebben een platform opgericht voor de verspreiding van research. Een deel van de rapporten is gratis.

Researchpool kent voorlopig één Belgische toeleverancier: zelfstandig analist Gert De Mesure. Je kan van hem Engelstalige rapporten downloaden over Leasinvest RE, EVS, Barco en Home Invest Belgium, tegen circa 25 euro per stuk.

'Als een bedrijf me betaalt voor een rapport, geef ik het ook gratis weg, maar ik moet uiteraard op de een of de andere manier vergoed worden.' Een deel van de vergoeding vloeit naar Researchpool.

De Mesure kan voor de rapporten verder bouwen op zijn werk voor de Vlaamse Federatie van Beleggers. 'Ik zal wel zien of dit werkt. Als het succes kent, zal ik meer rapporten schrijven', besluit De Mesure.

De Portugees Pedro Fernandes en de Brit James Woodley, twee Euronext-veteranen, werken sinds begin dit jaar aan een online platform voor de verspreiding van onafhankelijke research. Deze week ging de website researchpool.com live.

Beleggers kunnen snuisteren in 2.300 rapporten over 800 bedrijven op 42 beurzen. 22 onafhankelijke researchhuizen leveren aan. Onafhankelijk betekent dat de rapporten niet dienen om commissies te genereren uit aandelenorders, het klassieke verdienmodel bij beurshuizen. Dat model staat al sinds het doorprikken van de internetzeepbel onder vuur, vooral in de VS. Toen kwam aan het licht dat analisten zoals Henry Blodget (nu Business Insider) de aandelen die ze formeel bedachten met een 'strong buy'-advies onder collega's bestempelden als 'crap'.

Onafhankelijke huizen kunnen op twee manieren geld verdienen. Ofwel laten ze zich betalen door de bedrijven - waarbij men zich ook vragen kan stellen over de onafhankelijkheid - ofwel door de beleggers.

In de eerste categorie is het Britse Edison een van de grootste spelers, met meer dan 70 analisten en kantoren in Londen, New York, Frankfurt, Sydney en Wellington. Op de website van Researchpool kan je bijvoorbeeld een rapport van het biotechbedrijf Argen-X downloaden, geschreven door drie analisten van Edison met een medisch diploma. Je vindt er ook een zeer gedetailleerd rapport over Celyad (ex-Cardio 3 Biosciences) van 16 pagina's. Door het verdienmodel van Edison kan je beide rapporten gratis downloaden.

Een andere grote speler, het Franse AlphaValue, werkt volgens het principe dat de belegger betaalt. Zo kan je op Researchpool een rapport van 47 pagina's over Bayer binnenhalen voor 3.736,50 euro. Het aanbod van AlphaValue op Researchpool is (voorlopig?) maar een fractie van wat je op de website van AlphaValue zelf vindt. Gisteren kon je daar bijvoorbeeld een rapport bestellen over de impact van de Chinese groeivertraging op het aandeel BMW - tegen 970 euro plus btw. Voor AlphaValue is het interessanter dat beleggers via de eigen website passeren, zodat het een commissie aan Researchpool vermijdt.

Researchpool richt zich naar eigen zeggen zowel op professionele als particuliere beleggers. Hoeveel kleine beleggers bereid zijn voor die research te betalen, is maar de vraag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content