Riziv duikt op als witte ridder voor derde Dexia-gebouw

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) wordt naar voren geschoven als huurder van het Galilei-gebouw van Belfius. Als het leegstaande pand verhuurd is, krikt dat de waarde van de staatsbank op.

De overheid verhuist steeds meer administraties en instellingen om gebouwen in handen van de financiële groep Belfius, waarvan ze de enige aandeelhouder is, te behoeden voor leegstand. Volgens onze informatie zal nu ook het RIZIV verhuizen naar het gebouw Galilei van Belfius. De diensten van Belfius Verzekeringen, de eigenaar van het gebouw, zijn er op dit ogenblik gehuisvest. Het personeel van de verzekeraar verhuist rond 2018 naar de Rogiertoren (de vroegere Dexiatoren, in handen van Belfius Bank).

Door de val van Dexia in 2009 ontstond een enorme overcapaciteit aan kantoren. Heel wat huurcontracten werden opgezegd. Belfius, de opvolger van Dexia, bleef zitten met veel te grote gebouwen in Brussel: de Rogiertoren (100.000 m²), Pacheco (vroegere hoofdzetel van het Gemeentekrediet aan de Kleine Ring, 34.000 m²) en Galilei (iets verderop, 35.000 m²).

Het wegwerken van de overcapaciteit verloopt al jaren moeizaam. Sinds de crisis van 2008 is de vraag naar kantoren ook in Brussel sterk gedaald. De leegstand in de hoofdstad bevindt zich boven 10 procent.

Omdat de gebouwen van Dexia als moeilijk verhuurbaar werden gezien - 'te groot', 'te oud' - geraakten ze niet verkocht aan private investeerders. Zelfs de Vlaamse regering bedankte voor het kopen of huren van de Rogiertoren.

Het RIZIV heeft een gebouw (20.000 m²) aan de Tervurenlaan in de buurt van het Montgomery-plein. Het is op zoek naar een andere locatie. De huidige is te klein voor de zowat 1.000 werknemers die aan de slag zijn in Brussel. Een deel van de werknemers zit in gehuurde gebouwen in de buurt. Het verouderde gebouw leent zich ook niet voldoende tot de nieuwe manieren van werken.

De woordvoerder van het RIZIV stelt dat het Galilei-gebouw maar een van de opties is. Volgens onze informatie is de keuze wel degelijk gemaakt. De Regie der Gebouwen zegt 'op dit ogenblik nog geen info te kunnen geven'.

In de buurt van het Brusselse Noordstation is een huurprijs van 180 à 185 euro per m² per jaar heel realistisch. Het vullen van de twee gebouwen van in totaal 69.000 m² met overheidsdiensten bezorgt Belfius jaarlijks bijna 13 miljoen euro aan huurinkomsten. Een langetermijncontract met een betrouwbare huurder zoals een overheidsdienst vergemakkelijkt de kans aanzienlijk om het gebouw tegen een mooie prijs te verkopen. Het verhoogt ook de waarde van Belfius. Dat is belangrijk mocht het komen tot een privatisering of een beursgang van de staatsbank.

ONZE MENING: DANSEN OP EEN SLAPPE KOORD (PATRICK LUYSTERMAN)

Het is logisch dat de overheid zich inzet om de staatsbank Belfius aantrekkelijk te maken. Het is even logisch dat ze alles in het werk stelt om haar overheidsdiensten te centraliseren in efficiënte gebouwen. Er valt dus iets voor te zeggen om de gebouwen van Belfius te vullen met ambtenaren.

Maar dat is wel een delicate oefening. Is een gebouw van Belfius wel de meest geschikte oplossing? En als bedrijven die kantoren niet willen, heeft de overheid dan geen recht op een lage huurprijs?

De federale overheid bezit of huurt ruim 10 procent van alle kantoorruimte in Brussel. Enkel de Europese instellingen zijn een nog dominantere speler. Het is belangrijk de werking van de kantorenmarkt niet te verstoren.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect