Ruimtemacht

De column die alle hoeken van de wetenschap verkent.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het er de voorbije maanden al enkele keren over gehad, over het idee dat de Verenigde Staten naast de landmacht, de luchtmacht, de marine, de kustwacht en het marinierskorps een 'space force' zouden oprichten.

Zoals gebruikelijk is het voor Witte Huis-watchers een raadsel hoe ernstig het idee voor een aparte ruimtemacht te nemen valt. De president zelf heeft het eerst omschreven als 'misschien niet serieus' en wat later als 'heel serieus'. Wordt de ruimte binnenkort een slagveld?

De sciencefiction heeft natuurlijk altijd al geweten dat de ruimte het terrein van epische oorlogen zal worden. En dat er een heuse ruimtemacht komt die de traditionele land- en zeemacht reduceert tot een soort lokale milities die ocharme op één stuk van één planeet opereren. De oorlog van de toekomst wordt uitgevochten in het luchtledige, met gigantische zwaarbewapende ruimteschepen, warpdrives en dodende straalwapens.

Met beide voeten in de realiteit is militaire ruimtevaart voorlopig geen kwestie van stoere ruimtehelden maar van onbemande satellieten, beveiligde communicatie, navigatie en spionage. En de oprichting van een aparte ruimtemacht zal vooral een kwestie van politiek, machtsspelletjes en intriges in het Pentagon zijn.

De meeste Amerikaanse militaire ruimtevaartactiviteiten vallen vandaag onder de bevoegdheid van de luchtmacht, zoals bijvoorbeeld de gps-navigatiesatellieten. Sommige luchtmachtgeneraals zullen niet graag zien dat een deel van hun territorium en hun budget wordt afgenomen voor de nieuwe ruimtemacht. Anderen zien de oprichting van de nieuwe 'macht' misschien als een gelegenheid om een concurrent een hak te zetten of als een aantrekkelijke kans op persoonlijke promotie - zelfs al zullen de bevelhebbers van de nieuwe ruimtemacht voorlopig geen voet zetten in hun nieuwe werkterrein, en gewoon vanuit kantoren op de begane grond opereren.

Er zijn eerder al, tijdens de periode- Bush, pogingen ondernomen om een Amerikaanse ruimtemacht op te richten, maar die zijn toen politiek vastgelopen. Misschien blijkt ook nu de tijd nog niet rijp. Maar op een dag zal het er wel van komen. Tenslotte wordt de ruimte steeds belangrijker, niet alleen militair, maar ook commercieel - en legers hebben altijd al de commerciële belangen van hun land in den vreemde verdedigd. Als Elon Musk en de Chinezen elkaar in de weg gaan lopen om als eersten de aantrekkelijkste locaties op Mars te koloniseren, zouden zelfs die gewapende ruimtevechtersbazen nog wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Dan blijft er nog maar één detail over om de sciencefiction helemaal echt te maken: de luchtmachterfenis afwerpen. Want dat hebben sf-schrijvers en filmmakers altijd al geweten: de ruimtemacht werkt met ruimteschepen, en moet dus de stijl en de bedrijfscultuur van de marine overnemen. Zelfs Spock en kapitein Kirk maken deel uit van Starfleet, en ze hebben een admiraal boven zich, geen generaal.

* Steven Stroeykens, schrijver, wetenschapsjournalist, fysicus en blogger op zandrekenaar.be

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect