Ryanair sluit deal met Ierse vakbond

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een akkoord bereikt met de Ierse vakbond Forsa over de arbeidsomstandigheden van de piloten.

De piloten moeten zich in een stemming nog uitspreken over het akkoord. Forsa raadt aan het akkoord te aanvaarden.

De voorbije weken waren er in verschillende landen gecoördineerde acties van cabinepersoneel en piloten. Zo staakten op vrijdag 10 augustus de piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op 55.000 passagiers.

Een akkoord in Ierland kan een oplossing versnellen voor het sociaal conflict bij de luchtvaartmaatschappij elders in Europa. Het personeel in Ierland nam immers het initiatief voor betere arbeidsvoorwaarden.

Ryanair en Forsa kwamen tot het akkoord na gesprekken die 22 uur duurden en gisterochtend voorbij waren. Nadat Forsa het nieuws over het akkoord had bekendgemaakt, ging de koers van het Ryanair-aandeel in Dublin ruim 5 procent hoger.

Het is de eerste keer dat Ryanair afspraken maakt met een vakbond. De budgetluchtvaartmaatschappij erkent die pas sinds eind vorig jaar. De onderhandelingen verliepen niet makkelijk. Uiteindelijk was een onafhankelijke bemiddelaar nodig om een akkoord te bereiken.

Behalve met zijn piloten ligt Ryanair ook overhoop met het cabinepersoneel. Het Nederlandse cabinepersoneel besloot woensdag nog om te gaan staken. Eerder legden de stewards en stewardessen in België, Spanje, Portugal en Italië het werk neer.

De Belgische bediendebond LBC-NVK is niet onder de indruk van het akkoord dat Ryanair met Forsa sloot. Dat akkoord heeft volgens LBC geen effect op de actiebereidheid van het Belgische personeel.

'Het Ierse akkoord slaat enkel op de piloten die in Ierland gestationeerd zijn', aldus vakbondssecretaris Hans Elsen. 'Zolang er geen akkoord is dat ook rekening houdt met het cabinepersoneel én ook geldt voor al het Ryanair-personeel in België, zal het conflict blijven aanhouden.'

De vakbond eist dat er een akkoord komt voor zowel piloten als de cabinecrew. Daarnaast stelt de bediendebond ook dat voor het Belgisch personeel nog geen stap vooruit is gezet met betrekking tot de rechten van het personeel. 'Wij eisen dat piloten en cabinepersoneel die hier gestationeerd zijn, kunnen terugvallen op het Belgisch arbeidsrecht. Het is niet meer dan normaal dat mensen die hier wonen en werken, kunnen rekenen op het sociaal stelsel van het land waar ze wonen, toch?'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect