Samsung stapt in techfonds rond Imec

De Leuvense chipreus Imec wordt het centrum van het nieuwe fonds imec.xpand, een accelerator voor nieuwe technologie met 60 miljoen euro kapitaal. Samsung stapt mee in.

Enkele nationale en internationale investeringsfondsen bundelen hun krachten om de chip- en nanotechnologie van de Leuvense chiptrots Imec beter te verzilveren. Ze richten daarvoor het fonds imec.xpand op, een structuur die nieuwe technologie en ideeën uit de Imec-stal moet laten rijpen.

De oprichting van het fonds zat er al enige tijd aan te komen, maar is gisteren aangekondigd in het Belgisch Staatsblad. Het fonds begint met 59 miljoen euro aan toegezegd kapitaal. Daarvan is al een kwart, zo'n 14 miljoen euro, effectief gestort. Op termijn wil het fonds doorgroeien naar 100 à 120 miljoen euro.

Bij de 'overweldigende' nationale en internationale interesse valt onder meer de steun op van Samsung, via de investeringsarm Samsung Oak Holdings. Ook Applied Materials, een prominente producent van materiaal voor de chipproductie, zit mee aan boord.

Uit eigen land nemen de universiteiten van Gent en Leuven, het staatsinvesteringsfonds FPIM, het investeringsfonds van BNP Paribas Fortis en de vennootschappen Fidimec en Alfineon deel. Hoeveel die elk bijdragen, is niet duidelijk.

Dat dergelijke grote spelers mee aan boord stappen, is een teken van vertrouwen, vindt Tom Vanhoutte, die samen met Peter Vanbekbergen, het fonds zal aansturen vanuit de nieuwe structuur Xpand partners. 'Partners zoals Samsung kennen Imec al jaren', zegt Vanhoutte. 'Dat zij instappen, is een proeve van onze kunde.'

Het fonds zal onder meer investeren in spitstechnologie op het domein van het internet der dingen - het fenomeen waarbij steeds meer voorwerpen op het internet worden aangesloten - en de digitale gezondheidszorg.

'Bedrijven kunnen in dat soort sectoren zelf initiatieven nemen of meegaan met een gereputeerd onderzoekscentrum', zegt Vanhoutte. 'Als vennoot hebben ze geen speciale status, behalve dat ze alle veelbelovende projecten zien passeren.'

Het is niet meteen duidelijk of en wat de eerste investering van het fonds zal zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content