Sanering Carrefour treft België onverwacht hard

Hypermarkten Genk en Luik sluiten, vier winkels moeten krimpen

De herstructurering die de Belgische tak van de Franse supermarktgroep Carrefour gisteren aankondigde, is onverwacht zwaar. De directie wil 1.233 mensen - ruim 10 procent van de 11.500 Belgische werknemers - op straat zetten. Het is het zevende grootste jobverlies in ons land sinds de sluiting van Ford Genk in 2012. En de tweede klap die het Carrefour-personeel in acht jaar moet incasseren. In 2010 verdwenen al eens 1.700 jobs.

Deze keer wil de Carrefour-top 180 jobs schrappen op het Belgische hoofdkantoor in Evere, bijna een op de vijf. Dat was nog enigszins verwacht, want dinsdag had Alexandre Bompard, de Franse CEO van de Carrefour-groep, al aangekondigd dat de hoofdkantoren van de 30 landen waar zijn bedrijf actief is worden 'gerationaliseerd'. Op het hoofdkantoor in Parijs verdwijnen 2.400 van de 10.500 jobs.

Verrassender is dat de directie op de Belgische winkelvloer 1.053 banen wil schrappen. De winkels in Genk en Luik moeten dicht. Het is al jaren duidelijk dat de 45 hypermarkten het slecht doen. De elektronica en de interieurspullen die er te koop zijn, kopen mensen steeds vaker online bij Bol.com en co., of bij goedkope ketens als Action. In Frankrijk hoefde evenwel geen enkele winkel dicht, hoewel de hypermarkten daar dezelfde bedreigingen kennen.

Voorts wordt de hypermarkt van Turnhout verkleind. Die van Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre moeten ook compacter en worden gewone supermarkten, met de merknaam Carrefour Market. In de overblijvende hypermarkten gaat Carrefour maatregelen nemen om ze 'efficiënter' te maken. Door een nieuwe arbeidsorganisatie zal er minder personeel nodig zijn. Bij de 430 Carrefour Markets en de 290 Express-buurtwinkels verliest niemand zijn job. Carrefour wil dit jaar zelfs 30 nieuwe winkels van die types openen.

Met zijn wereldwijde herstructurering wil Carrefour-CEO Bompard geld vrijmaken om te investeren in lagere prijzen en vooral in e-commerce. Ook de financiële prestaties moeten beter. De Belgische directie van Carrefour verwees eveneens naar de toenemende concurrentie en het belang van e-commerce . 'In 2017 consumeerden de Belgen minder. Carrefour België moet zijn commerciële dynamiek versterken en kosten herzien om te kunnen herinvesteren in de sectoren van de toekomst', klonk de uitleg.

De Belgische vakbonden reageren erg boos. 'Dit is een sociaal bloedbad', zegt Jan De Weghe (BBTK). 'We zijn gechoqueerd door de nonchalante en kille houding van de directie.' Na de aankondiging deden verschillende Carrefour-winkels de deuren dicht. De kans dat er nog stakingen volgen, is groot. Vanaf volgende week onderhandelen de vakbonden en de directie over de herstructurering. Premier Charles Michel (MR) en de ministers van Werk beloven een 'maximale steun' aan de getroffen werknemers.

De sanering bij Carrefour is ook een opdoffer voor de verhuurders van vastgoed, vooral voor Wereldhave Belgium. Dat is de eigenaar van de twee hypermarkten die de deuren moeten sluiten. Zijn beurskoers dook gisteren dik 3 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect