Sequana Medical trekt naar de beurs

Patiënten met een waterbuik moeten geregeld naar het ziekenhuis om het buikvocht te laten aftappen. Met het pompje van Sequana Medical worden ziekenhuisbezoeken overbodig. ©© BELGA

Sequana Medical, dat onlangs van Zwitserland naar ons land verhuisde, ambieert een beursnotering in Brussel. Het biotechbedrijf ontwikkelde een pompje dat een waterbuik behandelt.

Sequana Medical, dat amper drie weken geleden meldde dat het zich in Gent had gevestigd, pakte gisteren al uit met concrete plannen voor een notering op de beurs van Brussel. De biotechspeler is het vierde bedrijf dat dit jaar naar de beurs trekt.

'Ik wist drie weken geleden natuurlijk ook al dat we beursplannen hadden, maar ik mocht dat toen om juridische redenen nog niet vertellen', zegt Sequana Medical-CEO Ian Crosbie. 'De verhuizing van Sequana naar Gent en de beursgang vloeien voort uit onze ambities om de markt te veroveren met ons medisch product.'

Sequana Medical ontwikkelde een pompje om een waterbuik (ascites) te behandelen, een door de lever veroorzaakte aandoening. Bij mensen met een levercirrose bijvoorbeeld, waardoor de lever onvoldoende het bloed zuivert, kan zich vocht ophopen in de buik. Sommige patiënten krijgen 10 à 15 liter plasma in de buik en moeten om de twee weken naar het ziekenhuis om het buikvocht te laten aftappen. Met het pompje van Sequana, de alfapomp, komt het vocht in de blaas, waardoor de patiënt geen opgezwollen buik meer heeft. Het pompje is zowat een halve smartphone groot en weegt 95 gram.

De alfapomp is goedgekeurd in Europa, maar nog niet in de Verenigde Staten. Om daar groen licht te krijgen moet Sequana Medical een nieuwe studie op patiënten doen. Om die studie te financieren heeft het biotechbedrijf extra middelen nodig. Crosbie had het vorige maand over zo'n 10 miljoen euro. 'Dat is voor die studie. We hebben ook nood aan meer middelen om ons commercieel team uit te bouwen. We willen de komende jaren Europa én de VS inpalmen. Bovendien willen we de technologie van de alfapomp ook testen voor andere vochtproblemen in het lichaam. Onder meer bij hartpatiënten die kampen met een te hoge concentratie natrium, waardoor ze vocht opstapelen', duidt de CEO.

Hoeveel het biotechbedrijf hoopt op te halen bij de beleggers, laat Crosbie in het midden. 'Maar we zijn ambitieus', zegt hij. Ook over de timing lost hij niets. Maar de ervaring leert dat een bedrijf twee tot vier weken nodig heeft om zijn beursplannen te concretiseren.

Sequana Medical heeft vier werknemers in Gent, de overige dertig zitten nog in Zwitserland. 'We zijn volop aan het rekruteren. Gent is de perfecte uitvalsbasis om een internationaal team op te zetten', stelt Crosbie. Tegen eind volgend jaar denkt hij tien à twintig medewerkers te tellen in ons land. Het bedrijf kaapte al personeel weg bij Ablynx, dat is opgekocht door de farmareus Sanofi, en bij Fagron.

Dat het biotechbedrijf naar ons land kwam, is grotendeels te danken aan Rudy Dekeyser, vroeger directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en nu partner bij het Nederlandse investeringsfonds Life Sciences Partners (LSP). Dekeyser is voorzitter van Sequana Medical, maar hij gaat zijn functie overdragen aan Pierre Chauvineau, een ondernemer met jarenlange ervaring in medische apparaten. Sequana Medical trekt voor zijn raad van bestuur ook Wim Ottevaere aan, de vroegere financieel directeur van Ablynx.

Introducties op beurs Brussel 2018

Acacia Pharma: 40 miljoen euro.

FNG: 60 miljoen euro.

Shurgard Europa: 575 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect