Slaapdetector voor buschauffeurs

IHubs of Innovation Hubs. Dat is de naam die BNP Paribas Fortis gebruikt voor het interne ecosysteem voor de begeleiding van jonge, innovatieve bedrijven die de startersfase ontgroeid zijn. De bank haalde de mosterd ervoor in Frankrijk. Negen hubs zijn er, verspreid over Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Zo'n 70 personeelsleden zijn er niet voltijds voor aan de slag, maar combineren het werk met hun eigen specialisatie. Elke hub heeft een budget van 10 miljoen euro voor eventuele kredieten aan de bedrijven.

Ongeveer 350 ondernemingen hebben de hubs al begeleid. 'Bijvoorbeeld door ze te introduceren bij financiers als PMV, LRM of businessangels', zegt Danny Mellaerts van de hub in Leuven. 'Maar ook om ze te adviseren, uit te dagen én plezier te beleven.'

Een voorbeeld is Demerstee Transport Solutions (DST) uit Diest, ontstaan uit een busbedrijf. DST ontwikkelde een detector die een buschauffeur waarschuwt als hij in slaap dreigt te vallen of te lang op zijn smartphone bezig is achter het stuur. Grote spelers als Vanhool zijn al klant. Andere producten zijn een online boekingsplatform voor bussen en software voor het beheer van busmaatschappijen.

Gesponsorde inhoud

Partner content