Sp.a wil 1.500 euro pensioen na 42 jaar werk

De Vlaamse socialisten hebben hun pensioenplan klaar. Iedereen met een loopbaan van 42 jaar moet minstens recht hebben op 1.500 euro pensioen. De sp.a zet de loopbaan van 42 jaar daarbij om in 65.520 gepresteerde uren of een gemiddelde van 30 uur per week.

Die ingreep zou 2,3 miljard euro kosten. Een deel van dat bedrag, 800 miljoen euro, willen de Vlaamse socialisten halen bij de hoogste pensioenen en bij een hervorming van de fiscale subsidies voor het aanvullend pensioen via de werkgever (de zogenaamde tweede pijler) en het individuele pensioensparen.

Sp.a-voorzitter John Crombez lanceerde het centrale idee voor het sp.a-pensioenplan een jaar geleden al: 1.500 euro minimumpensioen voor iedereen die voldoende gewerkt heeft. Daarbij zou elk uur tellen, ook de uren die mantelzorgers voor een ziek familielid zorgen.

De socialisten schakelen wel over op een systeem dat in uren rekent. Zo komt een loopbaan van 42 jaar overeen met 65.520 uren of een gemiddelde van 30 uur per week. De bedoeling is dat ook mantelzorguren en ouderschapsuren worden meegeteld. Op die manier zijn de mensen volgens de socialisten zelf in staat hun loopbaan in te delen in periodes waarin ze meer of minder werken zonder dat hun pensioenopbouw in het gedrang komt. Wie ervoor kiest langer dan 42 jaar te werken, krijgt een pensioenverhoging. De sp.a stelt voor daarvoor de pensioenbonus opnieuw in te voeren. Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect