Speelvogels

De Beursrally is afgelopen. Daarmee heb ik het niet over het eventuele einde van de opvallend sterke heropleving die de beurzen vorige maand kenmerkte, maar over de wedstrijd die uw krant organiseerde. Ik heb mijn studenten aangeraden mee te doen met de Beursrally. Niet alleen omdat zo'n wedstrijd hen wat praktische beleggingservaring bijbrengt - voor velen waren het de eerste stappen - maar ook omdat het gratis is en je kans maakt op een prijs. Die kans mag je niet laten liggen.

Desondanks ben ik best kritisch over beurswedstrijden. De korte periode is niet representatief om het doel en het nut van een belegging aan te tonen. Een belegger gaat voor de lange termijn. De korte termijn is voor speculanten, toch? Ik noem mezelf een belegger en ga ervan uit dat ik geen speculant ben. Geen plaats dus voor bitcoins of centjesaandelen in mijn portefeuille. Ook koop ik geen lotjes van Win for Life. Des te luider Jannie Haek, de CEO van de Nationale Loterij, roept dat hij miljonairs creëert, des te minder ik geneigd ben de producten uit zijn winkel te kopen. Zo rationeel ben ik wel.

En toch. Blijkbaar is er vaak een uitzondering nodig om de regel te bevestigen. Waarom weet ik niet, maar een mens wil al eens een gokje wagen. Zo deed ik een niet te verklaren aankoop van een turbo (die een hefboom op een belegging zet, red.) op het aandeel Biocartis. Zo overtuigd van het koerspotentieel van het diagnosticabedrijf was ik, zo zeker van mijn gelijk. Het aandeel had ik al, maar dat volstond blijkbaar niet. En dus belandde een afgeleid product in mijn portefeuille. Alsof biotech alleen nog niet riskant genoeg is!

Het vervolg kunt u al raden. Biocartis zakte even van 12 naar 10 euro en de hefboom werkte tegen mij. Ik werd gedwongen om verlies te nemen. Pijnlijk! Ik maakte een 'schoolboy error'. Dat het aandeel snel weer van 10 naar 12 euro sprong, maakt de zaak nog wat minder prettig. Geen excuus. Het verlies is geleden en ik heb dat aan niemand anders te wijten dan aan mezelf. Spelen op de beurs? Dat doe je niet.

Weet u wat het beste is om altijd met de voeten op de grond te blijven en zulke fouten te vermijden? Lid worden van een beleggingsclub. Ik weet het, dat lijkt niet meer van deze tijd. Maar zo'n degelijk ouderwets vehikel waar hobbybeleggers op geregelde basis samenkomen om over hun hobby en passie te praten biedt wel degelijk voordelen. Als de vergaderingen een beetje deftig worden voorbereid, kunnen leden telkens weer leren van elkaar.

Onderschat het effect niet. Vijf jaar geleden startte ik met enkele studenten zo'n club. Het fenomeen sloeg aan en inmiddels zijn we al met zowat 250 leden. Tenzij u het tegendeel aantoont, ga ik er in alle onbescheidenheid van uit dat we ondertussen de grootste beleggingsclub in Vlaanderen zijn. In de Kempen nog wel. Nooit gedacht! In december, toen de storm lelijk huishield op de beurzen, ging ik ervan uit dat een aantal mensen zouden afhaken. Dat is niet gebeurd. De leden blijven ijverig hun huiswerk maken en worden niet afgeleid door de volatiliteit op de beurs.

Tijdens de clubvergadering hoor je dan dat een bedrijf als Biocartis aan een mooi parcours bezig is, maar dat je een aankoop van het aandeel best kan uitstellen tot na de kapitaalverhoging. Die is inmiddels een feit. De toekomst ziet er dus goed uit voor het bedrijf uit Mechelen. Daar kan iedereen die dat wil wat aan verdienen. Maar wees voorzichtig. De beurs hoort geen casino te zijn. Als ze onrecht wordt aangedaan en wel figureert als een goktempel, hebben we dat aan onszelf te danken. Niet te veel spelen dus, goed je huiswerk maken. Een beetje streng zijn voor jezelf kan geen kwaad.

Pascal Paepen is gastdocent Bank & Beurs

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect