Standaard Uitgeverij wordt weer 100 procent Vlaams

Jeroen Meus. ©Photo News

De Vlaamse tak van de Nederlandse uitgeefgroep WPG gaat alleen verder als Standaard Uitgeverij. Bij de oprichters zitten oud-WPG'er Koen Clement en de stichters van het productiehuis De Mensen.

Met een omzet van 21 miljoen euro was WPG België (Manteau, Standaard Uitgeverij, het Davidsfonds en M-Books) vorig jaar goed voor 16 procent van de totale omzet van het Nederlandse uitgeefconcern. In september beslisten de Vlamingen de stekker uit de samenwerking met Amsterdam te trekken.

De zoektocht naar Vlaams kapitaal voor een verzelfstandiging was snel afgerond, zegt CEO Jeroen Overstijns. Maar volgens hem verliepen de onderhandelingen met WPG in Amsterdam erg moeizaam.

WPG België gaat verder als Standaard Uitgeverij. 'Een eerbetoon aan onze geschiedenis', zegt Overstijns. Standaard Uitgeverij kwam in 2010 in handen van de Nederlandse uitgeefgroep. Overstijns: 'Onder de naam Standaard Uitgeverij komen iconische talenten onder één dak. Suske en Wiske, Jeroen Meus (foto), Pieter Aspe, Ish Ait Hamou, De Kiekeboes, FC De Kampioenen, Urbanus en vele anderen krijgen nu een nieuwe thuis.'

Naast Overstijns telt de uitgeverij nog vier oprichters-investeerders: ex-mediabaas Koen Clement, de twee stichters van het productiehuis De Mensen (Maurits Lemmens en Raf Uten) en iemand van het investeringsfonds Ergon. Ze investeren allemaal op persoonlijk initiatief.

De terugkeer van Koen Clement naar de uitgeefwereld is opmerkelijk. De Vlaming Clement was tussen 2008 en 2016 CEO van WPG Nederland. Tegenwoordig staat hij aan het hoofd van Europalia. Clement blijft bij het kunstenfestival en krijgt een bestuursfunctie bij de nieuwe uitgeverij.

Standaard Uitgeverij blijft in Antwerpen. De banden met Amsterdam worden ook niet helemaal doorgeknipt. De uitgever blijft literaire fondsen van WPG, zoals De Bezige Bij en AW Bruna, in Vlaanderen vertegenwoordigen. 'We blijven het huis van vertrouwen voor topauteurs als David Van Reybrouck, Jeroen Olyslaegers, Stefan Hertmans en Koen Peeters.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect