Sterke daling olieprijs zet OPEC onder zware druk

De olieprijs is gisteren gedaald naar het laagste peil in vier jaar. Steeds meer olielanden zien hun begroting in het rood duiken, maar het OPEC-kartel is niet van plan de productie te verlagen om de prijzen op te krikken.

De prijs van de Brent-olie, de referentie voor Europa, zakte gisteren even naar 83,37 dollar per vat, het laagste niveau sinds eind 2010. Later herstelde de olieprijs tot 85 dollar. Een vat aardolie is ruim een kwart goedkoper dan in juni, toen de prijs een piek bereikte van 115 dollar. De prijsdaling in euro is minder groot, omdat de eenheidsmunt verzwakte tegenover de dollar.

De olieprijsdaling van de jongste weken is vooral het gevolg van overaanbod. 'Saudi-Arabië probeert zijn marktaandeel te verdedigen', zegt Johan Braem, oliespecialist van de vermogensbeheerder Econopolis. 'Dat marktaandeel wordt bedreigd door de stijgende productie van schalieolie in de VS.' Saudi-Arabië geeft sinds een tiental dagen kortingen, vooral aan klanten uit Azië. Iran en Irak volgden snel dat voorbeeld.

Bank of America Merrill Lynch merkt op dat Saudi-Arabië de recente stijging van de Libische olieproductie niet heeft gecompenseerd door een daling van de eigen productie. 'De opmars van Islamitische Staat (IS) heeft de geopolitiek veranderd. De daling van de olieprijs is goed nieuws voor Saudi-Arabië, omdat ze Amerikaanse investeringen in schalieolie ontmoedigt en het engagement van de VS in het Midden-Oosten verlengt.'

Ook de lager dan verwachte vraag naar olie weegt op de prijs. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagde dinsdag opnieuw de vraagvooruitzichten, omdat de wereldeconomie trager groeit dan voorzien. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zette vorige week voor de derde keer dit jaar het mes in zijn groeiprognose voor de wereldeconomie. Lager dan verwachte Chinese inflatiecijfers en de aanzienlijke daling van de Amerikaanse kleinhandelsomzet deden gisteren de bezorgdheid over de economische groei toenemen.

De daling van de olieprijs is goed nieuws voor de westerse landen. In België staat de prijs van diesel, huisbrandolie en benzine op het laagste peil in meer dan drie jaar (lees inzet).

De lagere olieprijs dekt nog steeds ruimschoots de kosten van het grootste deel van de wereldproductie. Alleen voor de ontginning van oliezanden en olievelden in de diepe zee dreigen problemen.

Maar steeds meer olie-exporterende landen stevenen af op budgettaire problemen. De olieprijs is te laag om de begrotingen van landen als Iran, Irak en Rusland in evenwicht te houden, berekende Bank of America. Alleen Koeweit en Qatar boeken nog grote overschotten.

Venezuela heeft al een verlaging van de productie gevraagd om de prijzen op te krikken. Maar Iran maakt zich voorlopig geen zorgen. De daling van de prijzen is een tijdelijk fenomeen, zegt Roknoddin Javadi, de onderminister van Olie en de topman van de Iraanse staatsoliemaatschappij.

De Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) vergadert eind november om de productiequota voor 2015 vast te leggen. 'Dat wordt een moeilijke vergadering', zegt Braem. Hij verwacht dat de OPEC zal reageren als de olieprijs onder 80 dollar per vat daalt.

'We verwachten sterke steun voor de olieprijs rond 85 dollar per vat', onderstreept Bank of America. 'We geloven dat de Saudische oliemaatschappij Aramco bij 85 dollar de productie zal verlagen om de prijs te ondersteunen.'

Bank of America voorspelt dat de OPEC de productie in 2015 met 500.000 vaten per dag zal verminderen. De combinatie van een lagere OPEC-productie en een heropleving van de wereldeconomie - en dus een hogere vraag naar olie - zal de olieprijs geleidelijk doen stijgen naar iets meer dan 100 dollar tegen eind volgend jaar.

DIESELPRIJS OP LAAGSTE NIVEAU IN DRIE JAAR

De maximumprijs van diesel zakt vandaag met 2,6 cent naar 1,372 euro per liter. Dat is het laagste peil sinds februari 2011. De prijs van huisbrandolie daalt met 2,75 cent naar 0,7466 euro per liter, eveneens het laagste niveau in meer dan drie jaar.

De prijsdaling van diesel en huisbrandolie is te danken aan de forse terugval van de aardolieprijs. De benzineprijs zakte gisteren al.

De steeds lagere energie- prijzen hebben de Belgische inflatie flink doen dalen. De inflatie zakte in september voor het eerst sinds eind 2009 onder nul. De consumptieprijzen lagen gemiddeld 0,12 procent lager dan in september vorig jaar. De inflatie zonder energie blijft met 0,95 procent duidelijk boven nul.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect