Stroom uit stront scoort

Biolectric-CEO Philippe Jans: 'Elke koe produceert jaarlijks een hoeveelheid gas die overeenkomt met 410 liter diesel.' ©Thomas De Boever

Vergeet de grootschalige biomassacentrales waarin hout van de andere kant van de wereld wordt opgestookt. Een Vlaamse start-up heeft honderden bestellingen voor zijn technologie die groene stroom uit koemest haalt.

Koeienvlaaien, een witte container met wat pompen en motoren en een grote opslagtank in de vorm van een ronde tent. Meer is er niet nodig om een melkveehouder zijn eigen stroom en warmte te laten produceren. 'Onze grondstof is enkel mest. Eén koe produceert 26 kubieke meter koeienvlaaien per jaar. Daar kunnen we een hoeveelheid gas uit halen die overeenkomt met 410 liter diesel', zegt ingenieur Philippe Jans, de oprichter en CEO van Biolectric.

Dat er methaangas, het hoofdbestanddeel van aardgas, in de uitwerpselen van koeien zit, is al langer bekend. Maar dat op een rendabele manier exploiteren was minder evident. Philippe Jans knutselde lang en gebruikte al zijn spaarcenten om een prototype klaar te hebben.

Nu worden de zogenaamde pocketvergisters in Temse in serie geproduceerd. De boer moet de verse mest op geregelde tijdstippen opslaan in de silo. In die donkere brij produceren bacteriën methaangas. Dat wordt verbrand in een motor waarmee groene elektriciteit en warmte worden geproduceerd. De kleinste installatie kan 70.000 kilowattuur stroom leveren, z'n 20 keer het jaarverbruik van een gemiddeld gezin. De investering van ruim 100.000 euro is in vijf jaar terugverdiend door de terugdraaiende elektriciteitsmeter en groenestroomcertificaten.

De beginjaren als ondernemer waren loodzwaar, zegt Jans: 'Onze bureau stond in een loods zonder verwarming. We werkten met dikke jassen aan en zaten op isolatiemateriaal om de kou de baas te kunnen.'

Nu stromen de bestellingen binnen en verhuist het bedrijf naar een groter pand. Gisteren mocht Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) de honderdste installatie inhuldigen. De mestvergister wordt binnenkort geïnstalleerd op een Britse boerderij, de allereerste over het Kanaal.

Van de eerste installaties werd de meerderheid in ons land geïnstalleerd, maar de komende jaren verwacht Jans veel groei in het buitenland. 'We focussen op Frankrijk, Italië, het VK, Zweden en Polen'. Duitsland blijft een blinde vlek omdat de regelgeving er achter blijft.

Biolectric heeft 215 bestellingen in zijn boekje. 'Het duurt soms even voor de klant een vergunning heeft.' Daarnaast kijkt Biolectric ook uit naar een grote aanbesteding bij de zuivelreus Friesland Campina. 'Die wil tegen 2020 1.000 installaties bij boeren hebben om de CO2-afdruk van zijn producten te verminderen. We hopen tegen eind dit jaar al zo'n 100 contracten te tekenen', zegt Jans.

Het goed gevulde orderboekje moet de 3,3 miljoen euro omzet uit 2015 dit jaar verdubbelen. Winst is er nog niet. 'Daar kijken we nu nog niet naar. Alles wordt geherinvesteerd en gaat naar groei', zegt Jans. Hij controleert met twee managers het bedrijf dat 25 werknemers telt. Taste Westerlund stapte enkele jaren geleden in het kapitaal. Dat is het investeringsfonds van de familie Westerlund, die in 2008 het familiebedrijf actief in de houtlogistiek verkocht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content