Supermarktreus verlaat Colruyt voor Delhaize

Het Duitse supermarktenbedrijf REWE Group stapt uit een aankoopcentrale met Colruyt en sluit zich aan bij die van Delhaize. Volgens Colruyt zullen zijn aankoopprijzen niet stijgen.

REWE verlaat in december de aankoopcentrale Core. Die werd in 2014 opgericht door de Belgische Colruyt Group en bevat ook de Zwitserse supermarktketen Coop Suisse, het Italiaanse Conad en het Franse Système U. REWE ruilt Core in voor een andere Europees samenwerkingsverband van supermarkten: Coopernic. Daarin zitten nu al de Belgische keten Delhaize, het Italiaanse Coop Italia en de Franse speler E. Leclerc.

Via aankoopcentrales trachten supermarkten goedkopere aankoopprijzen te bedingen bij fabrikanten. Colruyt zal een partner die 50 miljard euro boekt, niet graag zien vertrekken. De keten moet nu al aanzien hoe haar concurrenten Delhaize en Ahold onderhandelen over een fusie, waardoor ze machtiger worden en betere prijzen zullen kunnen bedingen.

Toch maakt Colruyt zich geen zorgen. De keten verwacht niet dat ze meer zal moeten betalen voor haar koopwaar. 'De hoeveelheid producten die we aankopen, is niet het enige waar producenten naar kijken', zegt Christophe Dehandschutter, de aankoopdirecteur van Colruyt en ondervoorzitter van Core. 'Ook de groei die je fabrikanten kunt voorleggen, speelt een rol. De groeiverwachtingen van de drie supermarkten die overblijven bij Core, zijn zeer aantrekkelijk voor producenten. Ze zijn allemaal marktleider in hun land. Bovendien verloopt de samenwerking tussen Colruyt, Coop Suisse en Conad erg vlot.'

Bij Delhaize zal er weinig veranderen. De verhuizing van REWE naar Coopernic en de nauwe samenwerking tussen REWE en E. Leclerc hebben geen rechtstreekse impact op Delhaize, luidt het. REWE stapt over naar Coopernic omdat het met Coopernic-lid E. Leclerc nauw wil samenwerken in biovoeding, toeristische activiteiten, import en energie.

De wereld van de aankoopcentrales is volop in beweging. In september stapte Delhaize uit dezelfde aankoopcentrale als Albert Heijn, omdat dat een rechtstreekse concurrent is geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect