Telenet breidt zijn malse weide uit

Met de overname van SFR BeLux dikt Telenet nog maar eens zijn enorme schuldenberg aan. Maar niet getreurd, de overgenomen Brusselse klanten doen net als de Vlaamse dienst als kaskoe.

Telenet heeft al jaren een eigen vermogen dat meer dan 1 miljard euro negatief is. Wie een aandeel van de telecom- en mediagroep koopt, geeft zijn geld met andere woorden aan een management dat geen spaarpot opzijzet. Bovendien torst het Belgische filiaal van de Amerikaanse kabelreus Liberty Global een schuldenberg van 3,8 miljard euro.

Dat zijn cijfers die goede huisvaders hun handen van het aandeel doen houden. Tenzij ze de moeite doen om ook een oog te werpen op de kasstromen. Telenet haalde vorig jaar netto een operationele cashflow van 665 miljoen euro, of 37 euro op elke 100 euro omzet. Negen maanden ver dit jaar staat de teller op 518 miljoen euro.

De schuldenberg wordt met andere woorden gestut door een stevige melkkoe. En dat vee, dat zijn u en ik. We genieten van de malse weide die Telenets telecomdiensten zijn. We vreten mobiele data en bingewatchen de ene na de andere reeks. En de jaarlijkse prijsverhogingen slikken we zonder veel morren.

Telenets malse weide wordt bovendien niet bedreigd door concurrenten. Orange biedt zijn klanten sinds kort internet en televisie via het netwerk van Telenet, maar het duurt jaren voor het nog maar aan de enkels van het kabelbedrijf komt.

En dus kopen wij almaar meer diensten bij Telenet. Meer dan de helft van de klanten neemt zowel telefonie en internet als televisie af. Die bundeling ketent de koe vast op de Mechelse wei en zorgt ervoor dat de grazer niet snel overloopt naar de wei van Proximus of Orange.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect