Telenet en Belgacom bijna klaar voor internet der dingen

Slimme thermostaten kunnen op het internet worden aangesloten dankzij de nieuwe internetstandaard. ©EPA

Ongeveer een miljoen internetklanten van Telenet hebben al een IPv6-adres ontvangen. IPv6 is een nieuwe internetstandaard die biljoenen nieuwe webadressen mogelijk maakt.

Naast de uitbreiding van het aantal technische IP-adressen wordt ook het aantal mogelijke internetextensies voor domeinnamen aanzienlijk uitgebreid. Een domeinnaam, zoals tijd.be, is de 'herkenbare' naam van een website, maar verwijst altijd naar een onderliggend IP-adres.

De keuze aan suffixen wordt binnenkort uitgebreid van de bekende .com en .be tot allerlei andere extensies, zoals .shop, .web, .hotel, .brussels, .vlaanderen en .gent. In ons land worden die extensies in september beschikbaar voor professionele internetgebruikers. Particulieren moeten wachten tot midden januari volgend jaar.

Volgens een marktonderzoek door TNS Dimarso, in opdracht van de Belgische domeinnaambeheerder DNS Belgium, ziet 59 procent van de Belgische professionelen mogelijkheden in de nieuwe extensies. 'Bij de bedrijven die er niet zo positief tegenover staan, overheerst de vrees dat de extensies tot verwarring en complicaties kunnen leiden', zegt Philip Du Bois, directeur van DNS Belgium.

Volgens de enquête heeft nu iets meer dan de helft van de vrije beroepen een eigen domeinnaam, tegen 89 procent bij ondernemingen en minder dan 20 procent van de particulieren.

De technologiewereld heeft al jaren de mond vol over het 'internet van de dingen', de toekomstvisie waarin miljarden gewone gebruiksvoorwerpen op het internet zullen worden aangesloten. Dat maakt heel wat nieuwe toepassingen en besparingen mogelijk voor consumenten en ondernemingen.

Maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een van de vereisten is dat er voldoende unieke webadressen (IP-adressen) beschikbaar zijn om al die dingen hun plaats te geven op het internet. En dat aantal adressen hangt weer af van het gebruikte internetprotocol - de communicatiestandaard die ervoor zorgt dat alle datapakketjes netjes op hun bestemming terechtkomen.

Het huidige internetprotocol, IPv4, biedt 'slechts' ruimte voor 4,3 miljard adressen, en die zijn bijna allemaal opgebruikt. Vorig jaar werden in Azië en Europa de laatste 'blokken' van IPv4-adressen toegewezen. Het IPv4-protocol werd al begin jaren 80 ontwikkeld, in een tijd toen niemand voorzag dat er ooit behoefte zou zijn aan tientallen miljarden IP-adressen.

Sinds enkele jaren wordt IPv4 daarom geleidelijk vervangen door het nieuwe protocol IPv6. Die standaard maakt gebruik van webadressen (eigenlijk combinaties van letters en cijfers) van 128 bit (in plaats van 32 bit bij IPv4), waarmee het aantal mogelijke adressen vrijwel oneindig wordt. Zelfs als elke zandkorrel op onze aardbol een IP-adres zou krijgen, zou nog maar een fractie van het aantal beschikbare IPv6-adressen opgebruikt zijn.

In ons land zijn de twee grote internetproviders, Belgacom en Telenet, volop bezig met de uitrol van IPv6. Telenet, dat 1,4 miljoen internetklanten telt, meldde gisteren dat het al een miljoen nieuwe adressen heeft toegekend aan zijn particuliere klanten en een deel van zijn zakelijke klanten die beschikken over een draadloze internetmodem (Eurodocsis 3.0 homegateway). 'De meeste klanten hebben al zo'n modem', zegt woordvoerster Isabelle Geeraerts.

Belgacom begon in augustus 2013 met de uitrol. 'De adressen worden geleidelijk toegekend aan residentiële klanten en kleine ondernemingen met een B-box 3 internetmodem en een Internet Overal Abonnement of Internet Office & Go', zegt woordvoerder Jan Margot.

De operatoren zeggen dat gebruikers niks zullen merken van de nieuwe adressen en er zijn geen gevolgen voor de kwaliteit van de verbinding. Wie wil weten of hij al een IPv6-adres kreeg, kan dat testen op de website www.test-ipv6.com.

Om IPv6 te kunnen gebruiken, moeten ook de computer, de stuursoftware en de bezochte websites compatibel zijn. Het kan dan ook nog vele jaren duren voor de hele internetwereld er volledig klaar voor is. Tot zolang bestaan IPv4 en IPv6 gewoon naast elkaar.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect