Tijdelijke werkloosheid kan bij cyberaanval

Werkgevers die hun personeel niet kunnen tewerkstellen wegens overmacht, kunnen ook bij een cyberaanval een beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Dinsdag werden in heel Europa bedrijven door een cyberaanval getroffen. In België deelden onder meer de voedingsreus Mondelez in Herentals en het sorteercentrum van de expressbezorger TNT/Fedex op de luchthaven van Bierset in de klappen.

'Er is sprake van overmacht bij een plotse, onvoorziene gebeurtenis die buiten de wil van de werkgever gebeurt en waardoor de uitvoering van het arbeidscontract volledig onmogelijk wordt gemaakt', zegt Stijn Demeestere, advocaat arbeidsrecht bij Laga.

Bij de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA) klinkt het dat in dit geval de tijdelijke werkloosheid erkend en vergoed wordt, al moeten de regels gevolgd worden. 'Het arbeidsrecht bepaalt dat wie gaat werken recht heeft op een gewaarborgd dagloon', zegt Chris Sebrechts van de RVA. 'Wie aanwezig was, lijdt door het gewaarborgd dagloon geen loonverlies en kan zich voor die dag niet op tijdelijke werkloosheid beroepen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect