Topman wil Dexia van beurs halen

Dexia-topman Karel De Boeck wil de restbank Dexia 'een van de komende kwartalen' van de beurs halen. Dat zegt hij in het VRT-programma 'De vrije markt'.

Emmanuel Vanbrussel

Dexia leidt sinds de kapitaalverhoging van eind 2012 een sluimerend bestaan op de beurs. De notering heeft weinig zin, omdat de restbank geen commerciële ambities meer heeft en nog voor jaren in een uitdoofscenario zit. Het kapitaal is voor 94,42 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De resterende 5,58 procent is in handen van institutionele en particuliere beleggers en van het personeel.

CEO Karel De Boeck wil dat Dexia van de beurs gaat. Hij plakt er ook een timing op. 'Een beursexit zou onze kosten naar omlaag halen. We zijn dan ook van plan dat de komende kwartalen aan te pakken', zegt hij in 'De vrije markt', dat vanmiddag te zien is op Een.

Over een beursexit van Dexia is al meermaals gespeculeerd. 'Het zou onze rapportering een pak eenvoudiger maken, maar het is geen prioriteit', was steevast het commentaar van de restbank. Maar in zijn zoektocht naar besparingen heeft De Boeck het plan nu toch hoger op zijn lijstje gezet. Hoe ver gevorderd is het deze keer? 'Een beursexit is iets wat we zouden willen. Het heeft zin zo onze kosten te drukken. We gaan het in de loop van de volgende kwartalen bekijken', bevestigt woordvoerster Caroline Junius. Al ontkent ze dat er al een concreet draaiboek op tafel ligt. 'Dat kunnen drie, vier of zes kwartalen zijn. Het is iets wat we op termijn willen beslissen.'

Als Dexia van de beurs wil, moeten de overheden de beleggers uitkopen. Op welke prijs mogen de Dexia-aandeelhouders nog hopen voor hun centjesaandeel? 'Geen idee', antwoordt Junius. 'Er is geen dossier geopend. Een delisting is een ingewikkelde zaak. Want elke betaling aan de beleggers komt uiteindelijk uit de zakken van de staten en kan door Europa als een ongeoorloofde compensatie beschouwd worden.'

De Boecks opmerkelijke uitspraak kwam in volle beurstijd op de Belga-telexen. De beursautoriteit FSMA ziet daar geen graten in. 'Van voorkennis is pas sprake als de informatie voldoende precies is. Deze uitspraak is vrij algemeen', zegt woordvoerder Jim Lannoo.

Het aandeel van Dexia verloor gisteren 5,9 procent om te eindigen op 0,03 euro, goed voor een marktkapitalisatie van 62 miljoen euro.

BEURSEXIT DEXIA

Hoe realistisch zijn de uitspraken van De Boeck?

'Dat De Boeck suggereert dat Dexia binnen enkele kwartalen van de beurs kan worden gehaald, verrast me wat. Maar zo'n scenario houdt wel degelijk steek', reageert een bankanalist die anoniem wenst te blijven.

'Dexia op de beurs houden kost de groep centen. Zonder een beursnotering hebben de overheden die het gros van Dexia in handen hebben meer flexibiliteit. Ze staan ook minder onder druk om elk kwartaal te moeten rapporteren. Het prijskaartje van een beursexit is ook niet enorm. Het zou hooguit om enkele miljoenen euro's gaan ten opzichte van een beurswaarde van 62 miljoen euro.'

Tegen welke prijs zou Dexia van de beurs verdwijnen?

Dat is koffiedik kijken, omdat er geen enkel concreet dossier op tafel ligt. Momenteel hebben de Belgische en de Franse overheid 94,42 procent van de groep in handen. Dat is net onder de drempel van 95 procent, waarbij de twee hoofdaandeelhouders een 'squeeze-out' of uitrookbod kunnen lanceren. Bij zo'n uitrookbod kunnen de kleine beleggers niet langer aandeelhouder blijven van een bedrijf.

'De overheden zullen een premie moeten bieden om beleggers over de streep te trekken', zegt de analist. 'Die premie berekenen lijkt me in het geval van Dexia een bijna onmogelijke opdracht. Bij een openbaar bod komt er een onafhankelijke partij aan te pas die het aandeel moet waarderen. Stel dat men het aandeel 5 cent waard acht - gisteren noteerde Dexia op 3 cent - dan zou de beursexit de Franse en de Belgische overheid ongeveer 6 miljoen euro kosten.'

Wie bezit er nog Dexia-aandelen?

Volgens de jongste beschikbare cijfers is de Noorse centrale bank de grootste Dexia-aandeelhouder, na België en Frankrijk. De Noren zouden 0,3 procent van de financiële groep in handen hebben. De Amerikaanse fonds- beheerder Vanguard en de investeringsgroep Alaska Permanent Fund bezitten respectievelijk 0,15 procent en 0,02 procent van de aandelen.

DEXIA DUBT OVER NAAMSWIJZIGING

Loont het nog de moeite om van naam te veranderen? Die vraag steekt om de paar maanden de kop op bij Dexia. Het besmeurde imago speelt de restbank vooral parten bij aanwervingen. Een nieuwe naam zou definitief een streep trekken onder het verleden en het bedrijf aantrekkelijker maken voor toptalent, is de redenering. Vroegere onderdelen konden niet snel genoeg hun oude naam afwerpen, zoals Dexia Bank België (nu Belfius) of Dexia Asset Management (nu Candriam). Maar velen vinden het te laat voor een naamswijziging. Welke nieuwe naam ook, het bedrijf zou toch als 'ex-Dexia' door het leven gaan, zeggen ze. De restbank heeft twee jaar geleden al haar logo soberder gemaakt. De kenmerkende 'X' met uitlopende benen, symbool voor het expansionisme, is weg.

De kosten van een naamswijziging zouden wel binnen de perken blijven. Omdat Dexia geen nieuwe commerciële activiteiten meer ontplooit, is een dure publiciteitscampagne niet nodig. Het verwijderen van de huidige logo's op de gebouwen zou de grootste kostenpost zijn, is intern becijferd.

Amerikaanse werknemers blijken overigens geen last te hebben van Dexia's bezoedelde naam. Dat speelt alleen in België en Frankrijk. Voorlopig zit het idee van de naamswijziging weer in het vriesvak, omdat de aanwervingen vlot verlopen. Maar het plan is nog niet definitief afgevoerd.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect