Trafigura grijpt macht bij Nyrstar

Martyn Konig. ©doc

Voorzitter Martyn Konig wordt 'uitvoerend' voorzitter van de zinkspecialist Nyrstar. De financieel directeur wordt na amper een half jaar per direct wandelen gestuurd.

Bedrijven die op vrijdagavond persberichten sturen, geruststellend is het nooit. Dat van Nyrstar telt slechts twee korte paragrafen, maar ze vertellen een duidelijke boodschap: grootaandeelhouder Trafigura betonneert nu ook operationeel de macht bij de zinkspecialist.

Voorzitter Martyn Konig, een vertegenwoordiger van Trafigura, wordt in plaats van gewoon voorzitter 'uitvoerend voorzitter'. Volgens een woordvoerster betekent dat niet dat CEO Hilmar Rode een schoonmoeder naast zich krijgt, maar is het vooral de bedoeling dat Konig zich met de lopende evaluatie van de kapitaalstructuur bezighoudt.

Pro memorie: Nyrstar dreigt te bezwijken onder de hoge schuldenlast, die door de erg teleurstellende cashflow ondraaglijk zwaar is geworden. Om overeind te blijven, moest Nyrstar eind vorig jaar in ruil voor een noodkrediet van Trafigura zijn kroonjuweel, de tot metalenraffinadeur omgeturnde smelter in het Australische Port Pirie, in onderpand geven.

Analisten denken dat een schuldherschikking de enige manier is om Nyrstar drijvende te houden. Met andere woorden: schulden in aandelen omzetten. Daarbij zullen de bestaande aandeelhouders zo goed als zeker hun stukken vrijwel waardeloos zien worden. Het beurshuis ABN AMRO hanteert daarom een koersdoel van 1 cent.

In afwachting van de uitkomst van de 'capital review' is het gedecimeerde aandeel de speelbal van shorters, beleggers die speculeren op een koersdaling. De beurswaarde is nog 75 miljoen euro. De schuldenberg - 1,45 miljard euro per 30 september - torent daar hoog boven uit.

Financieel directeur Michel Abaza wordt per direct ontslagen en ad interim vervangen door oudgediende Roman Matej. 'Dat was een beslissing van de raad van bestuur', benadrukt de woordvoerster van Nyrstar. Ze geeft aan dat de situatie niet meer te vergelijken is met die van afgelopen zomer. Lees: we hebben een crisismanager nodig. Matej gaat zich intensief bezighouden met de herstructurering van de balans.

Wanneer die review af is, is nog niet duidelijk. Eind februari komt Nyrstar met de resultaten over 2018. Mogelijk is er dan meer nieuws.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect