Tv-zenders volgen kijker online

©rv

Genieten van de programma's van de Vlaamse tv-zenders, u had er lang een klassieke beeldbuis of flatscreen voor nodig. Maar omroepen volgen ons steeds meer online, met een aanbod voor laptop, tablet en smartphone.

De Digimeter, een onderzoek van imec en de UGent naar de mediagewoonten van de Vlamingen, wees het deze week nog uit: de Vlaming houdt van televisie. Negen op de tien Vlamingen hebben een flatscreen in huis. 7 procent heeft zelfs nog een klassieke, 'domme' beeldbuis.

Maar tegelijk wankelt de stoel van koning televisie. Op de vraag welk scherm het meest vitaal is voor de Vlaming, antwoordt 35 procent dat van de smartphone. Televisie is steeds minder onmisbaar: slechts 17 procent van de Vlamingen kon ze in 2016 niet missen, wat 12 procentpunten minder is dan het jaar voordien. De tv dondert van de koppositie naar plaats drie, na de smartphone en de laptop.

Tv-zenders zijn zich daar terdege van bewust. Ze volgen hun kijkers richting toestellen zoals laptop, tablet en smartphone. Daar proberen de tv-zenders met lokale content te concurreren met streamingdiensten zoals Netflix en Amazon Prime Video. Wat is het aanbod, hoe kunt u het bekijken en moet u ervoor betalen?

VRT NU

De VRT is een neofiet in het online aanbieden van content. De openbare omroep kwam deze week op de proppen met de videospeler VRT NU, die voorlopig enkel te bereiken is als (mobiele) site, op vrtnu.be. U kunt er alle programma's van de tv-netten van de openbare omroep opvragen: Een, Canvas, Ketnet en Ketnet Jr.

De openbare omroep biedt de programma's op verschillende manieren aan: alfabetisch, per kanaal met een klassieke (lineaire) tv-gids en categorisch. Die 15 categorieën lopen uiteen van 'Human Interest' over 'Sport' tot 'Gebarentaal'. Naast tv-programma's zijn op VRT NU video's van de radiozenders te vinden: opnames van optredens of 'vlogs'. Er is ook een zoekfunctie.

De programma's zijn tot een maand na datum te herbekijken, al kunnen programma's uit het archief opgerakeld worden als ze relevant zijn voor de actualiteit. Zo kan een documentaire terugkeren bij het overlijden van een bekend persoon. Inloggen kan via Facebook, Google+ of een klassieke registratie. In een latere fase volgt een app, kunt u programma's delen op sociale media en komen er kijksuggesties.

Medialaan

Medialaan is een voorloper in het online ontsluiten van programma's. Voor een viertal merken - VTM, VTM Nieuws, Q2 en VTMKzoom - bestaan een mobiele site en app waarop u de programma's live en uitgesteld kunt bekijken. De regel is dat programma's een maand lang te herbekijken zijn, bij Q2 is dat een week. Rechtenkwesties kunnen wel roet in het eten gooien, net zoals bij VRT NU trouwens.

Voor alle sites en apps moet u een Medialaan-account hebben. De kans bestaat dat u die al hebt. Door er vroeg aan te beginnen, zegt Medialaan dat er al 1,5 miljoen geregistreerde accounts zijn. Vorig jaar werd 36 miljoen keer een volledig programma online bekeken. Enkele populaire programma's zijn 'Familie', 'Blind Getrouwd', 'De Buurtpolitie', Champions League-voetbalwedstrijden en 'Hallo K3'.

Ook VTM biedt verschillende soorten van navigatie. U kunt 'nieuwe', 'meest bekeken' of 'exclusieve' fragmenten bekijken. Voorts kunt u aanvinken wat uw favoriete programma's zijn, om zo 'Mijn VTM' samen te stellen en meldingen te krijgen wanneer er nieuwe programma's zijn.

Alles is gratis. Dat is haalbaar voor Medialaan omdat u in ruil niet-doorspoelbare reclame te zien krijgt. Omdat u bij de registratie zelf gegevens geeft aan Medialaan, kan het bedrijf gepersonaliseerde reclame tonen, die meer opbrengt.

Stievie

Stievie is een apart verhaal. Het begon in 2013 als samenwerking van de VRT, Medialaan en SBS (Vier, Vijf en Zes). Na een proefproject ging enkel Medialaan verder met de app waarmee u live en licht uitgesteld kunt tv-kijken.

Ten opzichte van de Medialaan-apps kunt u zo nog drie andere zenders tot zes dagen na de uitzending bekijken: Vitaya, Kadet en muziek van Q-Music begeleid door beelden. Die formule is gratis wegens de niet-doorspoelbare reclame.

De zenders werken wel aan een formule waarbij ook Een, Canvas, Ketnet, Vier en Vijf, te zien zullen zijn. Dat wordt dan betalend. Idealiter zult u in die versie ook afleveringen kunnen streamen naar uw smart-tv of naar uw Chromecast mediaplayer. Opnemen en offline kijken staan ook op het verlanglijstje.

SBS Belgium heeft met de Vier-app al een online aanwezigheid, maar die is nog beperkt. Zo stonden er deze week afleveringen online van een viertal programma's. Op de app is er ook een stekje voor Vijf.

Distributeurs

Niet alleen de zenders zelf, maar ook de distributeurs bieden oplossingen om online naar uw favoriete programma's te kijken. U moet in het achterhoofd houden dat het binnenhalen van programma's via een app flink wat data opslorpt van uw internetabonnement.

In ons land zijn er vier aanbieders van televisie: Telenet, Proximus, TV Vlaanderen en Orange. Die eerste drie bezitten een app zodat u naar televisie kunt kijken via smartphone of tablet. Ook Orange TV heeft al een app, maar die is enkel bedoeld als 'afstandsbediening'. U kunt er van een afstand programma's mee opnemen en de tv-gids raadplegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content