VLM Airlines zet koers naar China na Antwerpse heropstart

©BELGA

VLM Airlines wil in de lente een vlucht van Brussels Airport naar het Chinese technologiemekka Shenzen lanceren. Maar de structuur achter de Belgische luchtvaartmaatschappij blijft duister.

VLM Airlines voerde gisteren na negen jaar onderbreking opnieuw een directe vlucht uit tussen Antwerpen en London City. De herlancering is een belangrijke stap in de wedergeboorte van VLM. De luchtvaartmaatschappij bood jarenlang vluchten aan voor zakenreizigers tussen Antwerpen en belangrijke Europese businesssteden. Maar VLM ging vorig jaar failliet en werd overgenomen door de deels Nederlandse groep SHS Aviation.

Na de doorstart koestert VLM grote plannen. De luchtvaartmaatschappij wil vanaf april directe vluchten van Zaventem naar de zuidoostelijke Chinese stad Shenzen aanbieden. Later zouden er nog enkele Chinese bestemmingen bijkomen. Dat zei Cui Qiang, de vertegenwoordigster van een Chinese investeerder in VLM, gisteren bij de inhuldiging van de eerste vlucht.

De Chinese vrouw had duidelijk haar mond voorbijgepraat. 'We zijn nog helemaal niet zover', aldus Harm Prins, de Nederlandse CEO van VLM Airlines, even later. Prins bevestigde wel dat VLM naar China kijkt. 'De focus van ons bedrijf ligt op China. We hebben geen Chinese investeerders om enkel in Europa actief te zijn. De plannen om naar China te vliegen zijn er langer.'

Over de eigendomsstructuur van VLM blijft een waas van geheimzinnigheid hangen. SHS Antwerp Aviation, de opvolger van het failliete VLM Airlines, is een onderdeel van de Nederlandse holding SHS Avia- tion. Volgens Prins is die holding voor 60 procent in handen van Nederlanders en voor 40 procent van 'verschillende Chinese investeerders'. Nochtans stond in een pers- bericht begin oktober nog vermeld dat SHS Aviation voor 60 procent eigendom is van Nederlandse en voor 40 procent van Canadese investeerders. Maar de Canadezen hebben hun aandelen blijkbaar aan de Chinezen verkocht.

Wie die Chinezen dan precies zijn, wilde Prins niet kwijt. Ook de aanwezige Chinese investeerder weigerde te zeggen welk bedrijf ze vertegenwoordigde. Prins staat al langer bekend om zijn goede banden met China. Zes jaar geleden trad de Nederlander als bemiddelaar op voor de overname van de Antwerpse Opel-fabriek, eveneens door een Chinese groep. Dat plan werd toen afgeblazen.

VLM Airlines krijgt het niet makkelijk om zijn vluchten naar China rendabel te maken. De concurrentie op de veelbelovende lijn België-China wordt alsmaar harder. Vorige week raakte bekend dat Hainan Airlines, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van China, tijdslots heeft aangevraagd bij Brussels Airport om naar Shenzen te vliegen. 'We willen vóór Hainan van start gaan', glimlachte VLM-investeerder Cui Qiang gisteren. Vanaf maart zal de maatschappij Cathay Pacific vier keer per week direct van Zaventem naar Hongkong, vlak bij Shenzen, vliegen. Ook de opstartende Bel- gische luchtvaartmaatschappij Air Belgium wil vanaf het winterseizoen naar Hongkong vliegen.

Maar net als Air Belgium is VLM al meer dan een jaar aan het wachten op zijn Belgische 'AOC'-vlieg licentie. Om zijn Chinese plannen om te zetten heeft VLM in mei de Belgische vlieglicentie van Thomas Cook Airlines Belgium overgenomen. Die is essentieel om vluchten tussen België en China uit te voeren.

Tussen Antwerpen en Londen vliegt VLM met een Sloveense licentie. De ambities voor de zakenlijn, die VLM al uitvoerde tot 2008, zijn groot. CEO Prins zei stellig dat hij jaarlijks 1 miljoen passagiers wil vervoeren tussen Antwerpen en Londen City. Na enig rekenwerk corrigeerde hij zich en bleek het doel op 100.000 passagiers per jaar te liggen. In november wil VLM nog enkele nieuwe Europese verbindingen vanuit Antwerpen bekendmaken.

Gesponsorde inhoud

Partner content