VUB stopt 60 miljoen in ethische portefeuille

De raad van bestuur van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) stopt 60 miljoen euro in duurzame beleggingen. Tegen 2020 moet de hele VUB-portefeuille van ruim een kwart miljard euro 'streng duurzaam' zijn.

Institutionele beleggers trekken volop aan de kar van duurzaam beleggen. In 2013 voerde de Universiteit Gent een duurzaamheidsbeleid in, in 2017 gevolgd door de uitsluiting van fossiele brandstoffen. Nu volgt de VUB met een streng duurzaam mandaat.

De VUB heeft beslist de 60 miljoen euro uit liquide middelen en aflopende obligaties toe te vertrouwen aan vier beheerders: Candriam, Degroof Petercam AM, KBC AM en Triodos Bank. Zij mogen elk 15 miljoen euro spenderen aan beleggingen die aansluiten bij 'strenge duurzaamheidsdoelstellingen'. Oliebedrijven worden bijvoorbeeld uitgesloten.

De totale portefeuille van de VUB was eind vorig jaar 267 miljoen euro groot. In de bestaande portefeuilles worden oliebedrijven die de bocht naar hernieuwbare energie maken voorlopig nog getolereerd. 'In 2020 moet de transitie van onze totale portefeuille naar duurzame, fossielvrije alternatieven volledig zijn', zegt beheerder Nic Van Craen.

De VUB trekt haar duurzaamheidsbeleid door naar haar gedrag. 'Tegen 2021 moet het energieverbruik van de universiteit met een kwart dalen', zegt Van Craen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect