Verkiezing rector UGent mondt uit in uitputtingsslag

©BELGA

Vandaag start de derde ronde van de rectorverkiezingen aan de UGent. De druk op Guido Van Huylenbroeck verhoogt om de handdoek in de ring te gooien en de 'rangen te sluiten', maar die weigert dat.

De verkiezing van een opvolger voor huidig rector Anne De Paepe aan het hoofd van de UGent loopt moeizaam. Bij de eerste twee stemrondes haalde geen van beide kandidatenduo's de nodige twee derde van de stemmen. Bovendien waren er ook weinig verschuivingen tussen de twee rondes. Bij de eerste ronde haalde het duo Rik Van de Walle (foto boven) en Mieke Van Herreweghe 57,8 procent van de stemmen. Bij de tweede ronde was dat 59,6 procent. Hun winst kwam vooral van voormalige blancostemmers.

Volgens Van de Walle heeft de Gentse universitaire gemeenschap zich twee keer 'duidelijk uitgesproken'. Hij wijst erop dat er nog een langdurige stembusgang nodig kan zijn om tot de vereiste tweederdemeerderheid te komen. 'Het kiesproces kan worden afgerond als alle kandidaten de resultaten en de duidelijke trend die eruit blijkt erkennen en de kiezers oproepen zich achter een project dat iedereen kan onderschrijven te scharen.'

Maar zijn tegenkandidaat-rector is dat niet van plan (zie hieronder). Het duo Guido Van Huylenbroeck (foto onder) en Sarah De Saeger wijst erop dat de raad van bestuur 'in al zijn wijsheid heeft geoordeeld dat er slechts een winnaar is als die twee derde van de stemmen haalt'. De oproep van Van de Walle om 'de rangen te sluiten' valt slecht bij hen. 'De rangen sluiten is moeilijk als de ethische code verschilt. Tenzij men de rangen vervoegen bedoelt.'

De Gentse campagne werd al besmeurd door machtsspelletjes tussen katholieken en vrijzinnigen die uitlekten in de media. Er was heisa over een decaan die via de officiƫle universiteitskanalen stemadvies gaf aan zijn faculteit. De afgelopen dagen vlogen de beschuldigingen tussen de medestanders van de twee duo's bovendien heen en weer. Vooral het feit dat Van Huylenbroeck en De Saeger op Facebook opriepen om 'het stilzwijgen te doorbreken' en het dapper vonden dat studenten en medewerkers anoniem hun getuigenis deden, leidde tot veel kritiek. Volgens Dirk Van Damme, de onderwijsspecialist van de OESO, overschreed die oproep grenzen en is het 'hoog tijd dat de top ingrijpt en de polarisatie stopt'.

Vandaag start de derde ronde van de verkiezingen. De Gentse studentenraad organiseerde gisteravond nog een nieuw debat tussen de kandidaten, maar weinigen verwachten dat daardoor nog grote verschuivingen zullen optreden. Na een eventuele onbesliste vijfde ronde mogen zich nieuwe kandidaten aanmelden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content