Verzekering voor proefritten, een goed idee?

AXA Belgium en de start-up SereniMax lanceren een om- niumverzekering voor proefritten met tweedehandsauto's van particulieren. Is de premie van 15 euro zijn geld waard?

In België worden jaarlijks 700.000 auto's op de tweedehandsmarkt verhandeld. In 40 procent van de gevallen gaat het om transacties tussen particulieren. In dat geval bestaat bij een proefrit onzekerheid over de verzekering.

Bij een professionele autohandelaar is normaal alles geregeld. Vaak zijn de auto's omnium verzekerd en is de schade die tijdens een proefrit wordt aanricht, gedekt. Wie de weg opgaat, vraagt dat het best nog even na. Ook de franchise is belangrijk, want wie een ongeluk veroorzaakt, moet die mogelijk zelf betalen.

Wagens die particulieren tweedehands aanbieden, zijn vaak niet meer omnium verzekerd. Als de kandidaat-koper bij een testrit zelf een aanrijding veroorzaakt, is met een verzekering voor burgelijke aansprakelijkheid de schade aan derden verzekerd, maar de schade aan het eigen voertuig niet. Dat betekent dat de proefrijder diep in zijn portemonnee moet tasten.

Als het voertuig wel een om- niumverzekering heeft, gaat de bonus-malus van de eigenaar de hoogte in. Daardoor moet hij in de toekomst een hogere premie betalen.

PECHVERHELPING

AXA Belgium en SereniMax bieden een omniumverzekering aan die de koper voor de duur van de proefrit kan afsluiten. Als er schade aan het tweedehandsvoertuig is, betaalt de verzekeraar de facturen voor het herstel. Als de auto total loss is, wordt de waarde van het voertuig aan de eigenaar uitbetaald.

AXA Belgium levert boven op de omniumverzekering ook een aanvullende dekking voor diefstal door de kandidaat-koper. Het komt vaker voor dan je denkt dat een kandidaat-koper spoorloos verdwijnt met de auto die hij op proef kreeg.

Daarnaast is er ook een extra vergoeding van 250 euro als vorm van tegemoetkoming voor indirecte verliezen bij een schadegeval. Tot slot voorziet AXA Belgium in pechverhelping tijdens de proefrit. Laten we hopen dat u die niet nodig heeft. Getakeld worden tijdens een proefrit: niet de beste reclame voor een wagen.

SCAN VAN RIJBEWIJS

SereniMax koppelt aan de verzekering een strikte controle van de identiteit van de koper en de gegevens op het inschrijvingsbewijs van het voertuig. Via de app van SereniMax worden vlak voor de testrit scans gemaakt van de identiteitskaart en het rijbewijs van de proefrijder en foto's toegevoegd van de staat van de auto.

De verzekering en de identiteitscheck zijn voor de rekening van de kandidaat-koper en kosten samen 15 euro. Zoals bij elke verzekering, moet u rekening houden met een franchise. Die is afhankelijk van de waarde van het voertuig en gaat van 500 euro voor een auto van 10.000 euro tot 900 euro voor een wagen vanaf 30.000 euro.

15 euro is geen onoverkomelijke som, maar kan voor een kandidaat-koper toch een zekere drempel betekenen.

GARANTIE VANAF 199 EURO

SereniMax biedt boven op de verzekering ook een volledige diagnose van de auto aan in een van de 120 Belgische centra van Bosch Car Service. Samen met de verzekering betaalt de kandidaat-koper dan 99 euro, terwijl zo'n diagnose normaal 89 euro kost.

Professionele autohandelaars zijn wettelijk verplicht een aankoopgarantie van twaalf maanden te geven. SereniMax biedt kopers nu ook de mogelijkheid een garantie van 12 tot 24 maanden te kopen voor een tweedehandsvoertuig van een particulier.

De garantie is gedekt door de Spaanse verzekeringsgroep Mapfre. De koper betaalt voor het garantiebewijs tussen 199 en 455 euro, afhankelijk van de leeftijd van de wagen en de kilometers die op de teller staan.

Op zich is het geen slecht idee een garantie voor een tweedehandsauto aan te schaffen, zeker omdat volgens de statistieken bijna de helft van de tweedehands-auto's al in het eerste jaar een technisch mankement vertoont. Maar als je de kostprijs van de garantie samentelt met het bedrag voor de technische diagnose, dan verhoogt dat de prijs die een koper uiteindelijk voor een tweedehandswagen betaalt aanzienlijk.

Een kandidaat-koper kan de particuliere verkoper proberen te overtuigen in de kosten tegemoet te komen, maar hij moet een goede onderhandelaar zijn om hem zover te krijgen. Dan is de vraag: vind je voor die prijs geen gelijkwaardige deal bij een professionele handelaar die alles 'sleutel-op-de-deur' levert?

VEILIG BETALEN

Om alle avonturen met valse cashbiljetten en getrukeerde gecertificeerde cheques te vermijden garandeert SereniMax de beveiligde betaling van de transactie. Het bedrag voor de aankoop wordt op een geblokkeerde rekening gereserveerd en via een betaalapp overgeschreven op het moment dat de sleutels worden overhandigd.

SereniMax werkt daarvoor samen met Mangopay, een dochter van de Franse bankverzekeringsgroep Crédit Mutuel Arkéa. Afhankelijk van de prijs van de auto ligt het bedrag voor zo'n beveiligde betaling tussen 25 en 75 euro, met een gemiddelde van 30 euro.

Voor de verkoper is een beveiligde betaling zeker het overwegen waard. Maar misschien creëert ze ook weer een te hoge drempel voor wie graag met een pakketje biljetten betaalt.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect