Vlaamse regering bespaart op energiebesparing

Door de besparingsdrift van de Vlaamse regering is ook het budget voor energiescans gekortwiekt. Spijtig ,want daarmee worden grote besparingen op de energiefactuur gerealiseerd, zeggen de verdedigers.

Een energiescan is een eenvoudige doorlichting van het energieverbruik in een gezinswoning. Een specialist zoekt naar onnodige energieverspillers en geeft de bewoners raad om minder energie te verbruiken. Het gaat dan niet over het aanraden van zware investeringen, maar veelal om kleine ingrepen en gedragswijzigingen.

De Vlaamse regering heeft in de begroting het budget voor energiescans en sociale isolatie zwaar verminderd, van 12 miljoen euro naar minder dan 3 miljoen euro. Die 12 miljoen euro was misschien te veel, maar 3 miljoen is echt te krap, klinkt het bij de voorstanders van de scans. Vooral in de provincie Limburg, waar massaal energiescans werden uitgevoerd via de distributienetbeheerder Infrax, wordt geschrokken gereageerd op de afbouw van de energiescans.

Maar ook in de meerderheid klinkt gemor. 'De energiescans zijn een goede maatregel om gezinnen die het echt nodig hebben te helpen met het verminderen van de energiefactuur. De resultaten van energiescans waren erg positief met besparingen van 200 euro per jaar', zegt Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V). Sinds 2007 werden zo'n 170.000 scans uitgevoerd. Die leverden een besparing op van 35 miljoen euro, schat Partyka.

De schepen uit Tienen stelt enkele alternatieven voor om toch budget voor energiescans vrij te maken. 'Dat kan door een vermindering van de steun aan andere energiebesparingsmaatregelen of via de tarieven van de netbeheerder.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content