Vlaamse wielerfreak trapt 'eBay voor fietsen' op gang

Ook fietswinkels hebben baat bij een onlineplatform, bijvoorbeeld voor tweedehandsmateriaal. ©© HH

De Vlaamse student-ondernemer-renner Sam Vynckier mikt met zijn onlinemarktplaats Becycled op een half miljoen bezoekers per maand. Het wordt een 'eBay voor fietsen'.

Sam Vynckier ontving eerder deze week een award als student-ondernemer van het jaar uitgereikt door Ustart Belgium, de organisatie voor student-ondernemers in ons land. De twintiger dingt ook mee naar de jaarlijkse award van Unizo.

Het idee van Becycled spookte al enkele jaren door zijn hoofd toen hij het in 2015 lanceerde. 'Ik ben ex-wielrenner', zegt hij. 'Amateurwielrenner in kermiskoersen. Op een bepaald moment ging ik op zoek naar een goede set tweedehandswielen op eBay en Kapaza, maar dat liep allesbehalve vlot. Dat kan beter, heb ik toen gezegd.'

Intussen pronken op Becycled tal van fietsen (race, mountainbike, stadsfiets) en aanverwante materialen. De site trekt 15.000 bezoekers per maand en er wordt niet langer enkel tweedehandsmateriaal van particulieren verhandeld. Ook fietswinkels kunnen voor hun nieuw materiaal ruimte kopen op Becycled om zo ook een graantje van de e-commerce mee te pikken. De wielerploeg Willems Veranda's, waar onder andere profrenner Stijn Devolder achter schuilt, gebruikt Becycled als platform om zijn materiaal op het einde van het seizoen te verkopen.

Vynckier studeert sportmanagement aan de UCL, en kan dat dankzij het statuut van student-ondernemer combineren. Alle universiteiten hebben intussen regelingen getroffen om studenten aan te moedigen tot ondernemerschap. De KU Leuven stelt daarvoor zelfs enkele honderdduizenden euro's startkapitaal ter beschikking. En ook vanuit de regering kwamen er op 1 januari positieve maatregelen inzake sociale bijdragen en kinderbijslag voor student-ondernemers onder 25 jaar.

Vynckier (24) heeft nog enkele maanden om daarvan te genieten. Dan vallen die steunmaatregelen voor hem weg. 'Ik hoop vanaf 2018-2019 mezelf en mijn vennoot een loon te kunnen uitkeren', klinkt het.

Binnen drie jaar mikt hij op een half miljoen bezoekers per maand, al zullen er dan eerst extra centen moeten komen om de naambekendheid te verhogen. 'Ik denk dat het echt mogelijk is. Vergeet niet dat er in België meer fietsen dan auto's verkocht worden. Dat is heel sterk aan het groeien. Het leeft erg bij de Vlaming.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect