Vlaanderen belooft niet meer in fossiele brandstoffen te beleggen

Vlaanderen heeft voor meer dan 31 miljoen euro obligaties in bedrijven als Gazprom, Total en Shell. Het belooft in het kader van het klimaatbeleid die beleggingen af te bouwen.

Vlaanderen heeft voor meer dan 31 miljoen euro obligaties in fossiele activiteiten. Het had ook voor zo'n 3 miljoen euro aandelen in 'fossiele bedrijven'. Dat blijkt uit gegevens die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Financiën en Energie Bart Tommelein (Open VLD).

De beleggingen gebeuren vooral via het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Vlaamse Sociale Bescherming. Daarbij wordt een deel van het geld van de Vlaamse zorgverzekering belegd. Tommelein stelt dat de beleggingen in fossiele brandstoffen een beperkt deel van de totale portefeuille uitmaken.

Het gaat onder meer om beleggingen in het Russische Gazprom, het Franse oliebedrijf Total, het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern Shell en het Noorse oliebedrijf Stat-oil. 'Maar er zijn ook beleggingen in het door schandalen geplaagde Rio Tinto en in de Bulgarian Energy Holding, de trotse eigenaar van een van de meest vervuilende kolencentrales in Europa', zegt Bothuyne.

Het Vlaams Parlement riep iets meer dan een jaar geleden de regering op die beleggingen af te bouwen in het kader van het klimaatbeleid. 'De beleggingen zijn een fout signaal', zegt Bothuyne. 'We investeren belastinggeld in activiteiten die tegen ons klimaatbeleid ingaan.'

De Vlaamse regering heeft beslist dat alle departementen die onder de Vlaamse overheid vallen niet meer kunnen beleggen in fossiele brandstoffen of bedrijven die daaraan gelinkt zijn. CD&V wil op termijn nog verder gaan en het ook als voorwaarde inbouwen voor instellingen die een beroep doen op overheidssteun.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content