Voor wie valt VOO, het Waalse Telenet?

De Waalse telecomspeler VOO wordt openlijk het hof gemaakt door Telenet en Orange Belgium. De vraag is of de lokale overheden het kabelnetwerk met veel potentieel willen verkopen.

Orange Belgium (+8%) en Telenet (+4%) kleurden gisteren de dag op de Brusselse beurs. De aanleiding was de openlijke overname-interesse van Orange voor het Waalse kabelbedrijf VOO, Telenets tegenhanger in het zuiden van het land.

Orange kan het vaste kabelnetwerk en zijn 4 miljoen potentiële klanten goed gebruiken om een grotere vuist te maken tegen Telenet en Proximus, de marktleiders in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië.

De timing van de interesse is geen toeval. Nethys, de intercommunale boven VOO, is volop bezig met een denkoefening over de toekomst van zijn activa. Naast telecom zijn dat energie, ICT en media.

Als het tot een verkoop van VOO komt, staat Orange klaar met een bod, zegt het. De operator kan daarbij op de vuurkracht van zijn Franse moeder Orange rekenen, een reus in telecomland.

Die steun zal nodig zijn, want Orange is niet de enige overnamekandidaat. Telenet toetert al langer dan een jaar dat het VOO wil overnemen. Als het tot een biedstrijd komt, krijgt Orange tegenover zich de diepe zakken van Telenets Amerikaanse moeder Liberty Global. Met het Waalse kabelnetwerk zouden de Mechelaars een nationale speler worden en in het hele land in concurrentie treden met Proximus.

VOO heeft de huwelijkspartner dus voor het kiezen. Maar het is niet zeker dat Nethys zijn telecommerk in de etalage wil zetten. Is de PS, die de plak over de intercommunale zwaait, bereid te verkopen aan de Fransen of de Amerikanen? En dat kort voor de gemeenteraads- (oktober 2018) en regionale (midden 2019) verkiezingen. De meeste waarnemers zien geen verkoopproces vóór de verkiezingen. Anderen zien in een verkoop dan weer een signaal naar de kiezer dat schoon schip is gemaakt na de schandalen met royale bestuursvergoedingen rond Nethys-topman Stéphane Moreau.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect