Voorzitter Amerikaanse centrale bank bekritiseert protectionisme

Jerome Powell is optimistisch over de economische vooruitzichten. ©© REUTERS

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), waarschuwde gisteren impliciet voor de gevolgen van het handelsbeleid van president Donald Trump.

'Landen die openstaan voor handel, die geen barrières zoals importtarieven heben opgericht, zijn in het algemeen sneller gegroeid. Ze hebben hogere inkomens en zijn productiever. Landen die een meer protectionistische koers varen, presteerden slechter.'

Dat zei Powell gisteren in een commissie van de Amerikaanse Senaat. Hij werd aan de tand gevoeld over de gevolgen van het protectionistisch beleid van de regering bij de voorstelling van een halfjaarlijks rapport over het monetair beleid.

Powell verwees niet expliciet naar de maatregelen van de regering. Maar zijn boodschap was duidelijk. De centraal bankier sluit zich daarmee aan bij het Internationaal Monetair Fonds, dat maandag waarschuwde voor de negatieve gevolgen van protectionisme.

De regering-Trump heeft de jongste maanden importtaksen verhoogd op onder meer staal, aluminium en Chinese producten. China en de EU heffen op hun beurt importtaksen op Amerikaanse producten.

Bij het begin van de hoorzitting gaf Powell toelichting bij het monetair beleid. 'De Fed gelooft dat een voortzetting van de geleidelijke renteverhogingen voorlopig de beste aanpak is', zei de voorzitter. 'Enerzijds kan een te trage verhoging van de rente leiden tot hoge inflatie of excessen op de markten. Anderzijds kan een te snelle verhoging van de rente de economie verzwakken en leiden tot een te lage inflatie.' De Fed streeft naar maximale werkgelegenheid en 2 procent inflatie.

De Fed heeft sinds het einde van het nulrentebeleid in december 2015 de basisrente in zeven stappen verhoogd naar 1,75 à 2 procent. De bestuurders van de centrale bank signaleerden in juni dat ze later dit jaar nog twee keer de rente met 25 basispunten willen optrekken.

Hoewel het protectionisme de onzekerheid vergroot, is Powell optimistisch over de economische vooruitzichten. 'Mijn collega's en ik geloven dat met een gepast monetair beleid de arbeidsmarkt sterk blijft en de inflatie dicht bij 2 procent blijft in de komende jaren.'

De centraal bankier heeft verscheidene redenen voor dat optimisme. 'De rente en de financiële toestand blijven gunstig, ons financieel systeem is veel sterker dan voor de crisis, het begrotingsbeleid blijft de groei ondersteunen en de economische vooruitzichten in de rest van de wereld zijn ondanks de grotere onzekerheid solide.'

Powell noemt de recente versnelling van de inflatie bemoedigend, hoewel ze nu hoger is dan de doelstelling. 'De inflatie is iets hoger dan 2 procent. Omdat de energieprijzen op en neer schommelen, kijken we ook naar de kerninflatie (zonder voeding en energie). Die is een betere voorspeller van de toekomstige inflatie en bedraagt 2 procent.' De inflatie was de jongste jaren meestal lager dan de doelstelling.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect