Vroegere UCB-poot Allnex slaat grote slag

De beschermende coatings van Allnex worden onder meer aangebracht op drankblikjes. ©© McPHOTO/BilderBox

De in Brussel gevestigde multinational Allnex, die in handen is van de investeringsgroep Advent, biedt meer dan 600 miljoen euro voor zijn Nieuw-Zeelandse sectorgenoot Nuplex.

Allnex telt wereldwijd 17 fabrieken en 12 researchcentra met ruim 2.000 werknemers. In Drogenbos heeft het een onderzoekscentrum waar onder meer zelfherstellende verven worden ontwikkeld. Allnex heeft ook een productievestiging in Schoonaarde, bij Dendermonde. Daar worden additieven gemaakt om verf 'smeuïger' te maken.

Met een bod van 1,05 miljard Nieuw-Zeelandse dollar - omgerekend 626 miljoen euro - hijst de fijnchemiegroep Allnex zich in de ranglijst van grootste overnames door Belgische bedrijven in de voorbije jaren. Terwijl het bedrijf in ons land niet of nauwelijks bekend is.

Allnex is de erfgenaam van de vroegere coatingactiviteit van de Belgische chemiegroep UCB. Die werd in 2005 verkocht aan de Amerikaanse groep Cytec Industries. Datzelfde Cytec werd vorig jaar overgenomen door die andere Belgische chemiereus, Solvay, maar had al twee jaar eerder zijn activiteit in bekledingsharsen verkocht aan de private-equitygroep Advent, voor 1,15 miljard dollar. Advent doopte de aanwinst om tot Allnex.

De multinational is een van de grootste producenten van harsen en additieven die gebruikt worden in allerlei coatings, inkten en verven. Onder meer de auto-industrie, meubelfabrikanten en de bouwsector gebruiken ze om hun producten te voorzien van een afwerkingslaag met bepaalde eigenschappen, zoals water- of stralingsbestendigheid. Het bedrijf draait een ebitda van 215 miljoen dollar op een wereldwijde omzet van 1,5 miljard dollar.

De holding boven Allnex is Luxemburgs, maar het operationele hoofdkwartier is gevestigd in Drogenbos. Die Belgische vennootschap brengt nu een bod uit op haar Nieuw-Zeelandse tegenvoeter Nuplex. Beide bedrijven onderhandelen al sinds de herfst, maar de Nieuw-Zeelanders wezen vier opeenvolgende voorstellen van Allnex af. Deze keer gaf de raad van bestuur van Nuplex wel zijn zegen, voor een bod dat zijn aandelen waardeert op 5,55 Nieuw-Zeelandse dollar, 44 procent boven de slotkoers van vrijdag.

Veel uitleg over het bod krijgen we niet te horen. 'Er zit een sterke strategische logica achter de combinatie. Samen zouden we een van de grootste onafhankelijke producenten van harscoatings worden', zegt Stephanie Heng, communicatiedirecteur van Allnex. Beide partijen nemen nu zes weken de tijd om een deal uit te werken.

Een van de interessantste activa van Nuplex is 'Acure', een nieuwe technologie waarmee coatings en verven gemaakt kunnen worden die snel drogen én tegelijk lang bruikbaar blijven. Acure kwam in april vorig jaar op de markt, na acht jaar onderzoek en tests. De Nieuw-Zeelanders denken dat de nieuwe bereidingstechniek tegen 2020 een wereldwijd marktaandeel van 5 à 10 procent kan halen.

Het is onduidelijk of de overname leidt tot besparingen of ontslagen. Nuplex heeft in ons land geen productievestigingen. In Nederland heeft het een fabriek in Bergen op Zoom en een innovatiecentrum bij de universiteit van Wageningen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content