Waakhond justitie tikt Jambon op de vingers

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) is niet tevreden over de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over het optreden van advocaat Sven Mary in het proces van de terreurverdachte Salah Abdeslam. Mary pleitte daar afgelopen week de vrijspraak, omdat er een procedurefout gemaakt zou zijn. De N-VA-vicepremier noemde dat onbegrijpelijk en echt twee bruggen te ver, wat dan weer op verontwaardiging kon rekenen bij veel advocaten.

De Hoge Raad voor de Justitie, die de werking van justitie controleert en adviseert over mogelijke verbeteringen, herinnert Jambon aan de scheiding der machten. 'Ministers, parlementsleden en magistraten hebben niet alleen de plicht hun respectieve bevoegdheden uit te oefenen, maar ook om waardig elkaars bevoegdheden te eerbiedigen en er zich niet in te mengen', zegt de HRJ. De Raad 'betreurt te moeten wijzen op een dergelijke evidentie'.

De woordvoerder van Jambon zegt dat de minister achter zijn uitspraak blijft staan. 'De rechtsstaat is voor de minister heilig. Maar de uitspraken dienden om een moreel-politieke boodschap te geven', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect